Facebook pejuang tokgajah46

Jumaat, Mac 31, 2017

Umno sanggup jilat ludahnya

Oleh Zainudin Maidin
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak mengumumkan selepas Mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional bahawa kerajaan tidak akan mengambil alih pembntangan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Pindaan di bidang jenayah) atau RUU355.

Ini menyerlahkan kewarasan UMNO mengutamakan rakan-rakan sejati komponen Barisan Nasional yang tidak senang dengan pindaan itu dan menindakan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Zahid Hamidi yang sanggup "kehilangan segelintir kawan kita tapi akan dapat kawan baharu yang kumpulannya lebih besar bersama kita."

Walaupun Zahid tidak memandai-mandai sendiri tetapi posting saya pada 19 Mac 2017,meanggapnya agak beremosi dalam kenyataannya itu yang tidak dibeli dengan mudah oleh Pas sebaliknya menimbulkan kecurigaannya,UMNO mahu mencuri pengaruhnya.

Presiden Pas Datuk Haji Hadi mahu melihat dulu draf pindaan yang hendak dibentangkan oleh kerajaan.

Bagaimanapun dengan pembatalan hasrat kerajaan untuk mengambil alih pembentangan itu tidak sahaja demoralised kerajaan tetapi juga Pas disamping mendedahkan prasangka mendalam yang terus terpendam antara kedua parti itu.

Ia menunjukan ketidakikhlasan UMNO untuk berkerjasama dengan sebuah parti yang tidak diyakini malah digeruni oleh semua walaupun UMNO menanam tebu dibibir.Kesan buruknya kepada Pas,ia terlihat bersendirian kembali dalam mengemukakan pindaan itu.Kerajaan BN memisahkan diri sekalipun mungkin akan disokong oleh wakil-wakil UMNO.

Untuk mengawal kecederaan politik yang terlalu teruk kepada UMNO dan Pas maka itulah Utusan Malaysia yang menjadi hysteria dengan pengumuman kerjaan sendiri akan mengambil tanggungjawab pembentangan, tiba-tiba menyembunyikan berita pembatalannya hanya sebagai berita sampingan dimuka dalam sehingga sukar untuk ditemui.

Ini juga menyerlahkan kerjasama Pas dan UMNO tidak boleh berlaku atas sentimen Melayu dan Islam. UMNO yang dari asal percaya kepada masyarakat berbilang kaum dan agama tidak sehati dan dan sejiwa dengan Pas yang pendekatan dan dasarnnya bersifat retorik,keras,perkauman dan melampau.

Kerjasama yang nampak berlaku sekarang lebih terdorong oleh kepentingan politik Najib dan Hadi dan bukannya perpaduan Melayu dan Islam.

Maka itu percubaan untuk mengkhianati sesama sendiri terus berlaku disebalik tabir.Pendedahan klip video Presiden Pas Haji Hadi mahu "UMNO serahkan lima negeri kepada Pas dan mereka boleh ambil yang lain", walaupun dinapikan tetapi cukup mencederaparahkan hubungan UMNO PAS diakar umbi terutama di kalangan UMNO.

Maka itu tidaklah heran jika kerajaan BN yang bagitu ghairah dan bersemangat tinggi dalam komitmennya untuk menyokong RUU355,tiba-tiba memprojekan Pas kepada rakyat dalam keadaan sendirian dan sekali lagi dalam keadaan tidak pasti samaada ianya akan dibentangkan dalam sidang Parlimen kali ini.

-http://zamkata.blogspot.my/