Facebook pejuang tokgajah46

Khamis, Mei 09, 2013

Di mane kedudukan parti PAS di dalam kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang?


Senarai ahli exco kerajaan negeri Pulau Pinang yang mengangkat sumpah di Dewan Sri Penang hari ini ialah:

1. Hal Ehwal Tanah dan Pembangunan Tanah, Pembangunan Usahawan, Maklumat dan Warisan - Ketua Menteri, Lim Guan Eng (Parlimen Bagan dan ADUN Air Putih) - sedia ada.

2. Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Koperasi dan Perhubungan Masyarakat Perhubungan - Timbalan Ketua Menteri 1, Rashid Hasnor (Pantai Jerejak) - baru.

3. Perancang Ekonomi Negeri, Pendidikan dan Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi - Timbalan Ketua Menteri 11, P Ramasamy (Perai) - sedia ada.

4. Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Trafik - Chow Kon Yeow (Padang Kota) - sedia ada.

5. Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan - Lim Hock Seng (Bagan Lalang).

6. Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna - Abdul Malik Kassim (Batu Maung) - sedia ada.

7. Pertanian dan Industri Asas Tani, Kesihatan, Pembangunan Luar Bandar dan Tebatan Banjir - Dr Afif Bahardin (Seberang Jaya) - baru.

8. Pembangunan Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan - Danny Law Heng Kiang (Batu Lanchang).

9. Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar - Phee Boon Poh (Sungai Puyu).

10. Perancangan Bandar dan Desa, Perumahan - Jagdeep Singh Deo (Datok Keramat).

11. Pembangunan Belia dan Sukan, Wanita, Keluarga dan Masyarakat - Chong Eng (Padang Lalang) - baru.


Tok kan dah kate, Kerajaan Pakatan Rakyat ni sememang nye haprakkk! Bukti nye dah pun terpampang kat ateh ni. 11 anggote EXCO kerajaan negeri telah dilantik dan di umumkan.

melayu 3 orang

cine 6 orang termasuk Ketue Menteri nye

india 2 orang

Yang menjadi tande tanye di sini ialah tentang ketiadaan wakil dari parti PAS. Adekah kerane PAS cume menang satu kerusi sahaje yang menjadi kan sebab parti itu tidak layak untuk menerime sebarang jawatan EXCO negeri P Pinang?

Sebenar nye ahli2 dan penyokong PAS bertungkus lumus membantu parti2 lain seperti DAP dan PKR untuk memenangi banyak kerusi. Tanpa bantuan dari PAS mungkin ramai calon2 dari DAP dan PKR kecundang di kawasan2 50/50 melayu dan bukan melayu.

Same juge seperti PRU12 yang lepas, jase2 PAS  tidak pernah di kenang, PAS di lupekan dan di pinggirkan seperti anjing kurap? yang dah tak laku. Sepatut nye lah jawatan EXCO portfolio Halehwal Agama Islam di anugrahkan kepade PAS sebagai mengenang jase2 nye membantu DAP dan PKR.

Mungkin bagi PAS perkare ni cume satu perkare yang kecil saje. Mereke membantu DAP dan PKR secare ikhlas sahaje dan mudah mudahan akan mendapat ganjaran pahale di akhirat kelak.