Facebook pejuang tokgajah46

Selasa, Februari 23, 2010

Hubungan sek sejenis di zaman purba Greece

 
 
Seorang pemuda telanjang memainkan aulos untuk berkenduri: Loteng merah-tokoh cawan oleh Euaion Painter, ca.  460-450 SM
 
Bentuk yang paling umum dari hubungan seks sejenis antara laki-laki di Greece adalah "paiderastia" yang bererti "anak laki-laki cinta". Itu adalah hubungan antara laki-laki yang lebih tua dan remaja remaja.  Di Athens lelaki yang lebih tua dipanggil erastes,
 
ia adalah untuk mendidik, melindungi, cinta, dan memberikan teladan bagi kekasihnya.
  Yang dikasihi-Nya itu disebut eromenos
 yang hadiah untuk kekasihnya terletak pada kecantikan, pemuda, dan janji.

Asal-usul semburit Greece terletak pada masa lalu suku Greece, sebelum munculnya negara-bandar sebagai unit organisasi politik.  Masyarakat suku ini diselenggarakan mengikut kumpulan umur.  Ketika tiba saatnya untuk anak laki-laki untuk merangkul kelompok usia dewasa dan untuk "menjadi seorang laki-laki," ia akan meninggalkan famili di syarikat daripada orang tua untuk jangka waktu yang merupakan suatu ritus peralihan.  Lebih tua ini akan mendidik anak dalam cara hidup Greece dan tanggung jawab dewasa, dan ia juga akan mengambil anak itu sebagai kekasihnya.
Para ahli yang menjalani ritual oleh pemuda Greece di Greece prasejarah suku berkembang menjadi bentuk umum dikenali semburit Greece selepas bangkitnya negara-kota, atau polis.  Anak laki-laki Greece tidak lagi meninggalkan batas-batas masyarakat, melainkan berpasangan dengan lelaki yang lebih tua dalam batas-batas bandar.  

Orang-orang ini, seperti rakan-rakan mereka dahulu, memainkan peranan pendidikan dan pelajaran dalam kehidupan para sahabat muda; juga, sama seperti di masa lalu, mereka berkongsi hubungan seksual dengan anak-anak mereka.  Pria dewasa disahkan peranan penetrator dalam hubungan ini, sementara pemuda adalah pasif, menembusi ahli.
 
Kod sosial yang rumit ditetapkan mekanisma semburit Greece.  Itu adalah tugas laki-laki dewasa ke mahkamah anak yang memukul-nya mewah, dan hal itu dipandang sebagai sosial sesuai untuk lelaki yang lebih muda untuk menahan untuk sementara waktu sebelum capitulating dengan keinginan kekasihnya.  Permainan menunggu ini memungkinkan anak untuk memastikan bahawa pemohon tidak hanya tertarik padanya untuk keperluan seksual, tetapi merasa emosional kasih sayang yang tulus baginya dan tertarik dengan asumsi bahawa guru / mentor peranan yang diberikan kepadanya dalam paradigma pederastic.

 Jika seorang anak laki-laki terlalu cepat menyerah, ia dilihat sebagai longgar atau mudah, sedangkan anak laki-laki yang menunggu terlalu lama untuk menyerah dipandang sebagai menggoda dan mengutuk seperti itu.
 
Batas usia untuk semburit di Greece purba tampaknya merangkumi, minimal akhir, anak-anak dari usia dua belas tahun.  Untuk mencintai seorang anak laki-laki di bawah usia dua belas tahun itu dianggap tidak pantas, tetapi tidak ada bukti ada sanksi hukum apapun yang melekat pada praktik semacam ini.  Secara tradisional, sebuah hubungan pederastic bisa terus meluas sehingga pertumbuhan rambut tubuh anak laki-laki, yang dianggap sangat menarik.  Dengan demikian, batas usia yang lebih muda ahli suatu hubungan pederastic tampaknya telah dilanjutkan dari 12 menjadi sekitar 17 tahun.
 
Greece purba, dalam konteks negara-negara bandar pederastic, adalah yang pertama untuk menggambarkan, belajar, sistematik, dan menubuhkan semburit sebagai lembaga pendidikan dan sosial.  Ini merupakan unsur penting dalam kehidupan awam, ketenteraan, falsafah dan seni. [6]
 
Ada beberapa perdebatan di kalangan sarjana tentang apakah semburit tersebar luas di semua kelas sosial, atau sebahagian besar terbatas pada Premier.

Selasa, Februari 09, 2010

Apa dan kemana arah tuju Pakatan Rakyat

Sudah hampir lebih satu tahun Pakatan Rakyat diujudkan dengan tidak secara rasminya oleh PKR, DAP dan PAS. Hingga kini kita masih lah tidak nampak dengan jelas arah tuju nya dan apa kah dasar2 ketetapan mutlak parti itu.

Jelas dan nyata apa yang kita nampak dalam pemerintahan di negeri Kelantan. Kelantan diperintah 100% mengikut kehendak PAS. Jauh berbeza dengan negeri P Pinang yang di perintah oleh DAP.

Negeri Kedah pada mula nya mahu perintah ikut style negeri Kelantan, malang nya telah di ugut oleh seorang dua wakil bukan melayu dari DAP dan PKR. Kedah terpaksa batalkan hasratnya dan terpaksa akur kepada ugutan.

Cara pemerintahan di negeri Selangor pula boleh di ibarat kan seperti 'rojak'. Ianya dicampur gaulkan dengan cara PKR, DAP dan PAS. Malang nya yang paling nampak cuma PKR sahaja yang lebih berkuasa, itu pun di selia kawal oleh DAP. PAS masuk angin keluar asab.

Jika dianalisa secara kasar, kita tidak langsung nampak ujud erti PAKATAN dalam Pakatan Rakyat yang di laung2 kan oleh PKR, DAP dan PAS.

Tok sudah ramal, negeri Perak akan tetap kekal di perintah BN.

Malam tadi Tok dah dapat ilamat, negeri Perak akan tetap kekal dibawah perintah BN. Segala doa makhluk Allah yang berada dijalan yang benar akan tetap dimakbulkan Allah, ini termasuk juga doa Tok.

Tok berdoa siang malam supaya dijauhi dari bale pemerintahan DAP yang kejam ala komunis itu. Nampak nya segala doa Tok telah termakbul.

Selasa, Februari 02, 2010

Rakyat yang berfikiran waras boleh menilai yang mana intan dan yang mana kaca

Jasa pemimpin2 UMNO terhadap orang2 melayu sungguh besar sehingga sukar untuk di nilai. Kita perlu fikirkan tentang kehidupan orang melayu sebelum merdeka. Ia nya jauh berbeza, seperti langit dengan bumi.

Perbezaan taraf hidup semasa sebelum dan selepas merdeka ini hanya dapat diketahui dan di nilai oleh manusia yang berfikiran wasar yang berumur 60 tahun keatas sahaja. Tok ingin mengingat kembali di zaman muda remaja Tok di tahun 1950 dahulu. Pada zaman itu di kampung Tok nak lihat motor kapcai pun susah. Hari ini jika kita pergi ke mana2 kampung ceruk rantau negeri pun kita ternampak di sana sini kereta2 motorkar. Bab motor kapcai tak payah cerita lah.

Tok yakin kebanyakan bloggers di sini terdiri dari kaum muda mudi yang belum lahir dizaman susah dulu2. Jika ada juga yang tua2 sebaya dengan Tok, mungkin mereka ini kurang waras fikiran nya. Tidak boleh membezakan antara kehidupan di zaman sebelum dan selepas merdeka.

Keamanan, kemakmuran dan kemajuan yang sedang kita nikmati ini semua nya dari hasil pemerintahan BN yang diterajui oleh UMNO.

Tok tidak ada nampak langsung walau sebesar hama dari jasa pemimpin2 PAS, PKR atau DAP terhadap rakyat Malaysia. Apa yang mereka buat selama ini hanya cuba menghasut dan cuba meruntuhkan kepimpinan negara yang telah banyak berjasa kepada rakyat.

Alasan pemimpin2 pembangkang ini terlalu lemah dan dangkal, " JIKA KAMI DIBERI PELUANG MEMIMPIN NEGARA, KAMI AKAN MENJADIKAN NEGARA INI LEBIH AMAN, MAKMUR DAN LEBIH MAJU".

 Persoalan nya, adakah negara kita ini TIDAK aman, makmur dan maju? Nak aman, makmur dan maju yang macam nana lagi?

Tentang rasuah? Negara mana yang tidak amalkan rasuah? Jika Pakatan Rakyat memerintah, mampukah mereka hapuskan rasuah? Sedangkan kebanyakan pemimping PKR itu berasal dari UMNO yang kebanyakan nya sudah terpalit dengan rasuah.

Apa perlunya kita robohkan rumah yang sudah sekian lama kita duduki dengan aman, damai dan selesa?

Jangan tumpahkan air ditempayan bila mendengar guruh di langit.