Blog Anda Pasti Tersenarai Ke dalam Blog List Tok Gajah

Jumaat, September 19, 2014

Kebijaksanaan rakyat Malaysia dalam pelaburan e-share


Di sini atuk cume nak sampaikan sedikit  kesah tentang kebijaksanaan rakyat berkecimpung di dalam pelaburan e-share. Atuk pun baru kali ni aje pernah dengar perkataan 'e-share' ni. Setelah atuk halusi tentang perjalanan e-share ni tok dapati ianye beroperasi sedikit pun tak ubah seperti skim 'labuperam' yang ujud dizaman dahulu.


Kunun cerite nye tawkey skim e-share ni datang nye dari negeri cine yang bakal menjadi jutawan 1 dunie. Pade pandangan atuk si tawkey ni memang bijak, kerane dapat menghidu keadaan rakyat Malaysia yang sedang 'di banjiri' oleh BR1M.

Kini atuk terdengar pule berbagai2 rungutan dari rakan2 yang telah melabur tu, kunun nye 'dividen' yang di janjikan tu tidak pernah tertunai hingga kini. Ianye telah dijanjikan beberape kali sebelum hari raye, akhir nye satu tarikh telah ditetapkan iaitu pade 15 hb September yang baru lepas ni.


Apebile pare pelabur membuke laman web syarikat e-share ni, hanye inilah paparan yang diperolehi...........

Azmin mungkin MB baru

Semua petanda menunjukkan Azmin mungkin MB baru


Minggu depan, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali mungkin mengangkat sumpah sebagai menteri besar Selangor, menggantikan musuh politiknya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Apabila PAS mula-mula mencadangkan namanya, di tengah-tengah spekulasi yang bertiup kencang bahawa istana tidak bersetuju dengan pencalonan Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, ada yang meramalkan yang tuah itu akan memihak kepada Azmin.

Malah Bernama, dalam laporannya mengenai majlis angkat sumpah jawatan menteri besar baru Selasa depan, juga menyebut Azmin mungkin pilihan istana tetapi setiausaha sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani enggan mengesahkan perkara itu.


Walaupun tidak mahu membuat spekulasi mengenai siapa yang akan bakal dilantik menerajui negeri ini, seorang pemerhati politik veteran yang dilihat mempunyai hubungan rapat dengan pihak istana, bersetuju bahawa Azmin mungkin calon terbaik untuk tugas tersebut.

"Satu perkara yang pasti, Wan Azizah tidak akan menjadi menteri Besar itu," katanya kepada Malaysiakini.

Pendirian PKR dan Anwar Ibrahim yang tetap bertegas untuk mengemukakan hanya nama Wan Azizah, dengan memetik konvensyen, telah dua kali tidak disenangi pihak istana.

Dalam teguran pertama, pihak istana menyifatkan PKR dan DAP sebagai engkar dan "merupakan perbuatan derhaka" kepada baginda. Parti-parti tersebut kemudiannya telah memohon maaf.

Hari ini, istana sekali lagi menegur Anwar, dan mengingatkannya supaya tidak mencemarkan imej sultan dan mengeluarkan kenyataan mengelirukan mengenai isu yang menteri Besar.

Hari ini, istana Selangor sekali lagi mengingatkan Anwar agar tidak membuat kenyataan yang mengelirukan masyarakat atau menjejaskan imej Sultan Selangor dalam isu calon menteri besar baru negeri itu.

Dan hari ini Anwar sekali ini memohon ampun daripada Sultan Selangor sekiranya ada kekhilafan yang berlaku.

Dua teguran yang diikuti dengan pemohonan maaf kemudianya, ia dilihat 'berbahaya' untuk Anwar menolak pilihan istana sekiranya sultan melantik Azmin.

Kebuntuan berhubung isu jawatan menteri Besar itu turut menegangkan hubungan dan menyebabkan berlaku perpecahan dalaman PAS.

[Baca berita penuh/asal]

Selasa, September 09, 2014

Petande baik untuk mase hadapan.......

MONDAY, SEPTEMBER 8, 2014

Forum PASMA penuh sesak - Alamat Baik Untuk Haji Hadi

Forum PASMA yang diadakan malam tadi mendapat sambutan besar daripada masyarakat terutama ahli-ahli PAS yang menyampah dengan apa yang berlaku sekarang. Ini petanda baik untuk PAS menilai kembali status ISlam yang dibawa pimpinan mereka.

Kehadiran hingga melimpah ruah di dewan perhimpunan cina Kuala Lumpur ini menandakan ramai ahli menyampah dengan pimpinan yang suka membuat kenytaan berbelit-belit.

Sekiranya PASMA ditukar daripada NGO kepada parti politik maka andaiannya boleh dilihat daripada gambar di atas. Tidak kurang 50% ahli PAS akan bersama PASMA
.
Tok dah nampak semakin jelas bahawe PAS sudah semakin menghampiri ajal nye. Petande2 awalnye sudah nyate, PAS bukan sahaje terbelah due tetapi ia nye dah berderai. Harapan BN untuk menawan semule Selangor semakin menjadi cerah.

Orang melayu negeri Selangor sedar bahawe hanye UMNO sahaje yang mampu membele agame, bangse dan negare. Mereke sudah hilang kepercayaan terhadap PR yang tidak sehaluan dan sentiase bercakaran sesame sendiri.