Facebook pejuang tokgajah46

Isnin, Jun 24, 2013

Kah! Kah! Kah! Kah!............... nilah kali pertame Tok ketawe beso dalam sejarah hidup...........

 Yang ni kesah Anwar Ibrahim dalam Parlimen.....................

Panas: Foto Najib & Anwar Minum Di Parlimen Tersebar


Ramai yang pasti terkejut dengan adengan yang disaksikan ini. Di kala beberapa orang aktivis Black 505 berhadapan dengan pihak polis di luar bangunan parlimen, tetapi dua pemimpin utama politik negara iaitu Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Pembangkang, Daruk Seri Anwar Ibrahim kelihatan asyik bersarapan bersama pagi tadi. Mungkin bagi sesetengah pihak, ia dianggap perkara biasa apabila seorang Ketua Pembangkang dijemput bersarapan dengan Ketua Kerajaan yang memerintah. Namun, bagi mereka yang hadir ke parlimen untuk menghantar memorandum mendesak Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR meletakkan jawatan, pasti akan benci melihat adengan ini. Ternyata ia satu senario biasa dalam sesebuah negara demokrasi seperti Malaysia ini sebenarnya. Apapun, apa salahnya para pemimpin pembangkang yang berada di dalam dewan turun melihat aktivis yang ditahan ketika berhadapan dengan pihak polis. Kini ramai yang musykil apabila Anwar awal-awal lagi mengatakan tiada lagi himpunan membantah SPR akan diadakan selepas ini. Apakah ia bermakna Pakatan Rakyat kini sudah sedia menerima kenyataan bahawa BN menang pilihanraya umum ke-13 lalu secara sah?. Inilah yang memusykilkan ramai pihak sekarang sebenarnya. Apa yang jelas, selain Anwar beberapa orang lagi pemimpin pembangkang turut kelihatan mesra dengan barisan pemimpin kerajaan. Sepatutnya adengan sebegini ditangguhkan terlebih dahulu bagi menghormati aktvivis yang sedang berjuang untuk menuntut keadilan PRU-13 di luar parlimen. Kenapa perlu bermuka-muka ketika mereka tersiksa?.


TERKINI ! 26 AKTIVIS BANTAH SPR DITAHAN SEKITAR PARLIMEN


Aktivis berbaring depan Parlimen, 26 ditahan

Sekumpulan kira-kira 300 orang aktivis yang disuraikan dari tapak perkhemahan mereka di Padang Merbok pagi ini mengadakan perhimpunan di satu kawasan di jalan utama yang menuju bangunan Parlimen.
Kumpulan berkenaan bagaimanapun tidak berjaya melepasi sekatan polis, yang berkawal di Jalan Parlimen dengan kekuatan kira-kira 300 orang anggota.

Polis turut menahan seorang dari aktivis berkenaan, aktivis siswa Mohd Safwan Anang, dalam kejadian pada kira-kira 11.10 pagi itu.

Kumpulan berkenaan, yang antara lainnya dipimpin aktivis siswa Adam Adli mengadakan protes dengan berbaring di atas jalan berkenaan sejak jam 10 pagi ini.

Keadaan bertukar tegang kira-kira sejam kemudian apabila kumpulan tersebut cuba melepasi sekatan polis yang berkawal di kedudukan kira-kira 800 meter dari pintu pagar Parlimen.

Susulan itu, sebilangan lagi peserta perhimunan bertindak menyerah diri kepada polis sebagai tanda solidariti, termasuk pengerusi SAMM Badrul Hisham Shaharin dan aktivis siswa Adam Adli.

Seorang MP Pakatan Khalid Samad turut muncul pada kira-kira jam 11.50 untuk menenangkan peserta perhimpunan dan untuk menerima memorandum kumpulan terbabit.

Dalam ucapannya, MP Shah Alam itu berkata beliau akan menyerahkan memorandum tersebut kepada pihak berkenaan dan akan turut membangkitkan perkara itu dalam persidangan Dewan Rakyat.

Beliau turut meminta agar peserta berkenaan beredar selepas menerima memorandum terbabit.

Sementara itu ketua polis daerah Dang Wangi ACP Zainuddin Ahmad yang ditemui Malaysiakini mengesahkan bahawa 26 orang ditahan dalam perhimpunan tersebut.