Blog Anda Pasti Tersenarai Ke dalam Blog List Tok Gajah

Tok Gajah46 on Facebook

Isnin, Jun 24, 2013

Dah semakin men jadi2 sasau nye ................




Mari kite same2 tontoni keratan klip VDO kat bawah ni, pade pemerhatian Tok, nampak nye orang ni dah semakin men jadi2 sasau nye. Tok terkilan sebab beliau sanggup merendah kan mertabat bangse nye sendiri dengan membandingkan nye dengan kaum kafir pendatang tu.


Mungkin juge beliau dah terlupe tentang kehidupan kaum melayu selepas merdeke dulu. Perbezaan kehidupan dizaman selepas merdeke jike di bandingkan dengan hari ni, ianye sangat berbeze seperti langit dengan bumi.

Di zaman lepas merdeke kehidupan melayu boleh di katekan melarat, nak beli sebuah radio pun tidak ramai yang mampu. Nak jume melayu pakai motot sikal pun sukar jauh sekali kerete mewah. Tapi di zaman tu ramai tokey2 cine yang sudah pun berkerete mewah.

Tok masih ingat pergi kesekolah kayuh basikal 8 batu pergi dan balik, tapi hari ni kite tidak lagi terlihat suahsane begitu. Boleh di katekan hampir semue rakyat hari ni memiliki kenderaan ber motor. Anak2 sekolah tidak ade yang berbasikal atau pun berjalan kaki.

Di sini Tok tak perlu lah bercerite tentang kesenangan dan kemewahan orang2 melayu hari ni. Tok pun pelik juge bile Anwar Ibrahim kate melayu hidup pape kedane dan merempat, pade pendapatan Tok kenyatean tu sangat dangkal dan sukar di terime.

Sebeno nye beliau ni cume memper bodoh2 kan pengikut nye aje. Sejak selepas PRU13 ni nampak nye segale ucapan nye semakin me rapu2 tak tentu hale dan arah, asyik kutut mengutuk aje dengan nade yang di ulang2 beratus kali.


iklan

iklan

iklan

iklan