Facebook pejuang tokgajah46

Khamis, Mac 14, 2013

Kedudukan UMNO masih dalam zon selamat.........


Bagi pendapat Tok, kelemahan yang berlaku terhadap Barisan Nasional pade PRU 12 yang lepas bukan lah di sebabkan BN tidak lagi diterime rakyat. Kelemahan itu hanye disifatkan sementare sahaje, kini setelah hampir 5 tahun berlalu BN sudah semakin puleh seperti sediekale.

Walaupun pade hakikat nye kite kurang mendapat sokongan dari kaum cine, tetapi sokongan dari kaum melayu dan bumiputere terhadap UMNO masih lagi padu. Mengikut carta pie di atas tu, UMNO masih menduduki tempat teratas sekali dari segi sokongan rakyat.

Kedudukan sokongan dari parti2 komponen BN juge masih lagi dianggap padu terhadap BN. Walaupun PKR menduduki tempat teratas di pehak lawan, ianye same sekali tidak menggambarkan kekuatan parti itu. Sebenarnye sokongan yang melonjak terhadap PKR itu sementare sahaje.

Pehak yang menyokong itu kebanyakan nye terdiri dari ahli2 dan penyokong BN yang kecewe semase berlaku masalah dalaman parti BN ketike itu. Hari ini semue masalah dalaman itu sudah selesai, boleh di katekan semue ahli2 dan penyokong2 BN yang kecewe itu sudah kembali semule menyokong BN.

Berkenaan dengan DAP, Tok yakin ianye akan terus kakal dengan angke 13.72% penyokong nye itu, atau ianye mungkin juge akan berkurangan kerane kesedaran kaum melayu yang telah terpedaye pade PRU 12 yang lepas. Dengan perkembangan semase, DAP mungkin kehilangan sokongan kaum melayu/islam 100%. Ade kemungkinan DAP hanye mendapat sokongan dari melayu PAS totok sahaje.

Tok sedikit pun tidak berase tentang cabaran PAS terhadap UMNO, hari ini orang melayu/islam sudah sedar tentang perjuangan palsu PAS. Semakin ramai kaum melayu/islam sudah meninggalkan PAS. Ape yang kite saksikan tentang himpunan ramai bilangan manusie pade setiap ceramah itu cume indah khabar dari rupe sahaje. Sebenar nye PAS semakin kehilangan sokongan dari kaum melayu/islam.

Dalam PRU 13 ini kite akan menyaksikan penghijrahan beramai2 penyokong PAS dan PKR dari kaum melayu/islam kembali kepade UMNO. Tapi Tok yakin kedudukan DAP akan tetap kekal begitu kerane sokongan kaum cine yang bersikap keras kepale.