Facebook pejuang tokgajah46

Jumaat, Januari 30, 2009

Propaganda Ajaran Hindu Didalam PR!
Penulis ingin menarik perhatian pembaca kali terhadap sesuatu itu yang penulis fikir penting, dan perlu dihebah kepada semua yang menyokong dan juga ahli PR yang beragama Islam khususnya.
Jika kita perasan, Anwar selaku ketua/penasihat PKR selalu menyebut perkataan "Makkal Shakti" didalam ceramah-ceramahnya sebelum dan juga selepas kemenangan besar PRU lepas. Tapi adakah beliau faham maksud disebalik perkataan itu?
Secara umum ramai yang berpendapat Makkal Shakti membawa maksud kuasa rakyat, tetapi tahukah kita maksud sebenar perkataan tersebut? Atau mempunyai propaganda daripada mereka yang beragama Hindu? Mengikut Wiki, Shakti membawa maksud:
“'The Divine Mother'. Shakti represents the active, dynamic principles of feminine power. In Shaktism, Shakti is worshiped as the Supreme Being.
However, in other Hindu traditions of Shaivism and Vaishnavism, Shakti embodies the active energy and power of male deities (Purushas), such as Vishnu in Vaishnavism or Shiva in Shaivism. Vishnu's shakti counterpart is called Lakshmi, with Parvati being the female shakti of Shiva.”
Rujukan: Wikipedia
Ianya adalah nama seorang dewa didalam ajaran Hindu! Malah ianya juga merupakan satu lagi cabang didalam ajaran hindu yang dipanggil Shaktism. Saya tidak mahu membuat andaian melulu tentang pegangan agama Anwar, tetapi samada dia sengaja ataupun tidak perasaan, Anwar telahpun menyekutukan Allah dengan melaung-laungkan mereka ini adalah 'Rakyat Shakti'. Rakyat kepada dewa hindu bernama shakti :
“ Apabila engkau meminta, maka mintalah kepada Allah, dan apabila engkau memohon pertolongan maka pohonlah pertolongan itu kepada Allah.”
- HR. At-Tirmidzi
Syirik adalah perbuatan menyekutukan Allah dalam apa juga bentuk sama ada perkataan, pegangan, perbuatan dan iktiqad iaitu dengan menjadikan suatu yang lain iaitu makhluk bernyawa atau tidak sekutu bagi Allah.
(Rujukan: Wikipedia)
Apabila kita bertawakal dan bergantung kepada selain daripada Allah, ini merupakan mempersekutukan Allah dan ianya adalah syirik. Bahkan ianya boleh membatalkan Islam( Rujukan: Harakah). Mungkin apa yang dilakukan oleh Anwar adalah dengan tidak sengaja, atau kerana dia adalah naif atau tidak sedar kerana asyik melihat sokongan yang diberikan kepadanya sehingga terlupa tentang halal dan haram dan syirik khafi (tersembunyi) dan syirik jadi (terang dan nyata).“
Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada nabi-nabi terdahulu sebelummu, jika kamu mempersekutukan Tuhan, nescaya akan terhapuslah segala amalanmu dan tentulah kamu termasuk di kalangan orang yang rugi.”
– az-Zumar:65
Tetapi jika apa yang dilaung-laungkan oleh Anwar dan pengikutnya(yang beragama Islam) tidak mempunyai niat untuk menyekutukan Allah, ianya tetap salah,makhruh dan mungkin juga berdosa. Ramai yang terjerumus dalam suatu perbuatan tanpa menyedari buruknya perbuatan tersebut. Janganlah kita terikut-ikut dengan cara sesuatu puak/kaum, kerana kita mempunyai cara kita sendiri sebagai Muslim.
“ Barangsiapa meniru suatu kaum, maka ia termasuk dari kaum tersebut.”
- HR. At-Tirmidzi
Janganlah kita melaung-laungkan sesuatu perkataan yang kita tidak fasih atau faham, kerana takut apa yang dilaungkan kita itu mungkin terjatuh kedalam syirik khafi kerana kejahilan kita. Kes yang sama juga kita boleh berikan didalam lirik-lirik lagu didalam bahasa selain bahasa ibunda kita kerana takut terdapat propaganda jahat daripada agama lain cuba merosakkan akidah umat Islam kita ini.
Cuba kita selidiki secara mendalam perkataan yang terkandung dalam sesuatu ayat itu sebelum kita menelannya, takut-takut ada propaganda yang tersirat dan juga tersurat. Akhir kata, penulis harap penyokong PR janganlah kita dengan sembrono menyebut-nyebut apa yang dilaungkan oleh Anwar. Mungkin ada udang disebalik batu.
Warna-warna politik
Taminsari
Shah Alam

Khamis, Januari 29, 2009

Mansuh sayap parti untuk atasi gejala rasuah

Bernama
28 Jan 2009

KUALA LUMPUR-- Umno hari ini disaran menyusun semula struktur organisasinya dengan memansuhkan sayap-sayap parti, jika ia benar-benar serius hendak menghapuskan gejala politik wang.

Pengerusi Lembaga Disiplin Umno Tan Sri Tengku Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail berpendapat langkah itu perlu bagi memperbaiki dan memperkuatkan semula parti yang telah 50 tahun menjadi tunggak kepada kestabilan di negara ini.

Beliau berkata gejala politik wang di dalam parti boleh dibendung jika pemilihan di dalam parti dapat dikurangkan dengan memansuhkan sayap-sayap parti, terutamanya yang baru ditubuhkan.

"Saya dok fikir perlukah ada Puteri dan Putera kerana selagi ada Puteri dan Putera, banyak lagi duit dok main. Saya juga berfikir barangkali Pemuda dan Wanita juga perlu dipertimbang. Di England, rasanya tidak ada women or ladies association baik dalam parti Konservatif mahupun Parti Buruh," katanya.

Beliau yang ditemui pada sidang media lembaga itu di sini hari ini berkata, anggota Puteri dan Putera yang rata-rata masih terlalu muda sepatutnya memberikan tumpuan kepada pelajaran dan bukannya terlibat di dalam arena politik.

"Puteri dan Putera ini sepatutnya mementingkan pelajaran, bukan masanya untuk mereka terlibat dalam politik, kalau hendak bagi pendedahan pun janganlah terlalu awal.

"Mereka ni masih umur belasan dan awal 20-an," katanya yang mengakui ada anggota sayap itu yang terlibat politik wang tetapi setakat ini tidak ada mana-mana pihak yang tampil membuat aduan.

Beliau berkata banyak yang masih perlu dipelajari oleh golongan itu terutamanya kerana negara bergantung kepada golongan muda untuk menerajui negara pada masa akan datang.

"Kita bergantung kepada orang muda untuk membawa negara kita pada tahap yang tinggi dan bertanding dengan negara lain, kalau nak berpolitik, tak de keje lain la (melainkan) politik sahaja," katanya.

Beliau yang berharap saranan itu dipertimbang pucuk pimpinan tertinggi parti turut berpendapat bahawa sistem kuota yang diamalkan pada masa ini juga perlu dimansuhkan kerana ia membawa akibat buruk kepada parti dari aspek gejala politik wang.

Di bawah sistem itu, seseorang ahli perlu mendapat sejumlah pencalonan dari bahagian-bahagian untuk layak bertanding jawatan dalam Umno.

-- BERNAMA

Selasa, Januari 27, 2009

Pengkhianat UMNO !! ADUN BOTA masuk PKR


Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Bota,Parit,Perak Datuk Nasarudin Hashim yang sebelum pilihanraya umum 2008 ialah Ahli Parlimen Parit dan baru-baru ini tidak disambung kontrak sebagai Pengerusi FELCRA serta tewas dan pemilihan Ketua UMNO Bahagian Parit hari ini umum sertai Parti Keadilan Rakyat.

Beliau membuat pengumuman itu dalam satu sidang akhbar di ibupejabat PKR dekat Petaling Jaya.Hadir sama ialah Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nasarudin,58 mendakwa keputusannya itu adalah demi kepentingan para pengundinya di kawasan Bota.

Nasaruddin yang sebelum ini Pengerusi Felcra diganti oleh Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Rahman.

Dalam pilihanraya umum Mac 2008 beliau diturunkan bertanding kawasan Dewan Undangan Neegeri Bota.Tempatnya sebagai Ahli Parlimen Parit ditandingi oleh Mohd Nizar Zakaria yang Berjaya tewaskan calon PAS.
Nasaruddin menewaskan calon PKR Usaili Alias dengan majoriti 2,068 undi selepas memperoleh 6,556 undi di DUN Bota dalam pilihanraya Mac lalu.

Berikutan langkah ini kini Pakatan Rakyat ada 32 kerusi di Dewan Undangan Negeri Perak berbanding 27 Barisan Nasional.

PKR pula tambah satu kerusi dari tujuh sebelum ini jadi lapan manakala DAP 18 dan PAS enam.
Ada khabar angin yang bergelar kata PKR kini mengintai balik jawatan Menteri Besar Perak yang terpaksa diberi pada datuk seri Nizar Jamaluddin dari PAS kerana ADUN Melayu PKR tidak ada kelayakan akademik.

IBARAT MASUK KE KADANG HARIMAU - itu ulasan awal saya mengenai Adun Bota yang membuat keputusan agak mengejut menyertai PKR pada hari ini . dahulu kita mendengar ura-ura Datuk Arif Shah ,tetapi tindakan bijak UMNO PP yang cepat bertindak memujuk Arif Shah serta Pak Lah berjaya menghalang beliau ke PKR . Saya tidak mahu menyalahkan UMNO Perak kerana bagi saya keputusan mengejut kerana sebelum ini tiada khabar angin pun mengenai lompat parti ini .Apa yang saya hendak katakan tawaran lumayan oleh Pak Sheikh kepada Adun Bota berjaya mengumpan beliau lompat ke PKR walaupun beliau tahu ramai orang akan marah dan chop sebagai pengkhianat Melayu /UMNO ,tiada maruah dan lain-lain lagi .Jika Adun -adun @ Ahli Parlimen dari bukan Melayu saya tidak berasa hairan sangat tetapi Saya berasa cukup kecewa da rasa begitu murah harga pemimpin UMNO untuk dibeli yang dikatakan mahu berjuang untuk bangsa Melayu ..ADUN BOTAK INI ADALAH AHLI POLITIK YANG TIDAK BERMARUAH DAN PENGKHIANAT !!

LINK

Umno Perak jumpa Najib hari ini bincang isu ADUN bota

apa sebab Adun Bota ke PKR


PENGUNDI BOTA UNDI BN-TOLONG BUKTIKAN MEREKA MAHU PKR

3 ahli UMNO didakwa rasuah - SPRM buktikan tidak pilih bulu dalam membanteras rasuah


KUALA LUMPUR 22 Jan. – Tiga termasuk dua pemimpin UMNO dihadapkan ke mahkamah hari ini atas dakwaan rasuah pada pemilihan peringkat bahagian parti itu tahun lalu.

Ketiga-tiga mereka dituduh memberi suapan wang tunai bagi mendapatkan undi pada pemilihan tersebut.

Di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini seorang guru penolong kanan mengaku tidak bersalah atas tuduhan memberi rasuah RM400 kepada dua ahli parti itu bagi pemilihan ketua dan timbalan ketua UMNO bahagian Raub pada September tahun lalu.

Junaidi Abdul Hamid, 45, yang juga ahli UMNO bahagian itu didakwa melakukan perbuatan itu dengan memberikan RM200 kepada Noranizah Abd. Hamid yang juga adik iparnya di Coffee House, Tingkat 1, Hotel Grand Season di sini pada pukul 8 malam, 13 September 2008.

Wang itu dikatakan sebagai dorongan agar Noranizah mengundi Datuk Mustafar Kamal Ab. Hamid sebagai Ketua dan Datuk Abdullah Bakar sebagai Timbalan Ketua UMNO Bahagian Raub.

Junaidi turut didakwa merasuah Adnan Samad sebanyak RM200 atas tujuan yang sama di hotel berkenaan.

Hakim Rosbiahanim Arifin membenarkan tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan dengan seorang penjamin.

Beliau menetapkan 23 Mac ini untuk sebutan semula kes itu.klik di sini

Tindakan SPRM tepati hasrat Umno

DUBAI: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan dan mendakwa beberapa pemimpin Umno berhubung politik wang boleh dilihat sebagai sesuatu yang menepati hasrat parti untuk membasmi gejala itu.

Presiden Umno itu berkata, ia juga menghantar mesej kepada setiap anggota Umno bahawa parti itu tidak akan berkompromi dengan amalan politik wang.

"Nampaknya pihak suruhanjaya menjalankan peranannya sebagaimana yang diharapkan kerana tugas mereka ialah mencegah rasuah.

"Dan tindakan yang telah mereka ambil baru-baru ini yang melibatkan beberapa orang dari parti Umno membuktikan bahawa mereka (SPRM) ada kebebasan, dan mereka bertindak dengan bebas," kata Abdullah yang juga Perdana Menteri kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan rasmi dua hari beliau ke Emiriyah Arab Bersatu di sini, semalam.


Menjawab satu pertanyaan, Abdullah berkata SPRM menyiasat laporan berhubung amalan politik wang itu berdasarkan maklumat yang dikemukakan oleh orang Umno sendiri. BERNAMA


komen PB

Kita ucapkan syabas kepada SPRM yang menangkap ahli UMNO yang terlibat di dalam pemilihan UMNO tahun lepas. Kita semua sedia maklum politik wang ini dalam UMNO sudah menjadi barah dan inilah ubat yang mujarab untuk membanteras perasuah politik ini. Jika dahulu ahli2 UMNO dan pemimpin2 besar UMNO tidak takut dengan tindakan lembaga disiplin yang hanya menggantung keahlian beberapa tahun dan kini reform yang dilakukan kerajaan telah berhasil untuk membanteras politik wang dalam UMNO. Hukuman yang mampu menghadapkan perasuah ini ke mahkamah pastinya akan membuatkan ahli2 UMNO yang telah lama buat kerja ini berfikir 2 kali selepas ini . Kita harap dengan langkah ini ,ia dapat mengubah pandangan rakyat bahawa UMNO serius dan komited membanteras rasuah .

Sabtu, Januari 24, 2009

Santapan mindaFoto sensasi hiasan ihsan dari blog DEDAH
(KLIK UNTUK CAPAI KE BLOG DEDAH)

MENYALAK LAGI POMPUAN NI...

klik gambar

Gila!
Itu saja, terima kasih!


p/s: Bahasa Melayu untuk kefahaman yang lebih mendalam untuk katolik? Habih tu yang hang pi letak macam-macam bahasa dekat papan tanda jalan tu buat apa? Bongok!

Jumaat, Januari 23, 2009

PAS = PARTI AJARAN SESAT?

Semalam, ketika saya berhenti di persimpangan Chabang Tiga, kelihatan beberapa orang balaci PAS sedang mengedarkan Perutusan Khas Kepada Pengundi Pilihan Raya Kecil Kuala Terengganu oleh Mursyidul Am PAS. Saya juga tidak terkecuali menerima 'bahan propaganda' PAS ini.
Saya membaca kertas bersaiz A4 itu dan apabila sampai di ayat yang diwarna dengan warna merah, lantas saya tergelak besar kerana memikirkan betapa kata-kata oleh Nik Aziz ini akan berjaya menarik pengundi Kuala Terengganu untuk mengundi PAS. Namun demikian, saya beranggapan bahawa rakyat di Kuala Terengganu adalah daripada golongan bijak pandai dan insya-Allah mereka tidak akan terpengaruh dengan dakyah bodoh daripada Nik Aziz ini. Mungkin kita tidak boleh menyelamatkan pengundi dan penyokong PAS yang fanatik namun jika seseorang yang berada di atas pagar dan mempunyai pemikiran yang terang, insya-Allah mereka akan menolak PAS dan memberikan undi kepada Barisan Nasional (BN).
Saya tulis semula peringatan Nik Aziz yang diwarnakan dengan warna merah ini untuk sama-sama kita fikirkan kata-kata beliau ini. Kata-kata beliau begini, "Gunakan senjata undi masing-masing di hari itu yang sekira-kiranya bila ditanya oleh Allah SWT kelak, tuan/puan boleh kata bahawa tuan/puan pernah membela Islam melalui sepangkah undi dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu sewaktu di dunia dahulu - sekurang-kurangnya. Wassalam" .
Peringatan di atas jelas menunjukkan bahawa Nik Aziz dan PAS sanggup memperalatkan agama Islam demi untuk memenangi pilihan raya kecil ini. Harus di ingat bahawa Islam adalah satu agama yang suci manakala PAS pula hanya sebuah parti yang kini dilihat semakin jauh dari ajaran Islam yang sebenar. Nik Aziz dalam peringatan beliau memberitahu bahawa apabila pengundi di Kuala Terengganu ini meninggal dunia, mereka akan ditanya oleh Allah tentang undi yang diberikan kepada PAS. Bodoh sangat ayat Tuan Guru Nik Aziz ini. Memang sangat bodoh dan mempermainkan Islam demi kuasa. Adakah beliau tidak sedar bahawa sebagai seorang pemimpin, beliau akan disoal lebih teliti dan banyak sewaktu di dalam kubur nanti? Apakah yang beliau lakukan kepada rakyat Kelantan sewaktu pemerintahan PAS? Apakah yang Haji Hadi buat kepada negeri Terengganu sewaktu pemerintahan PAS tahun 1999-2004?
Jadi, jangan kelirukan umat Islam terutama di Kuala Terengganu mengenai kenyataan mengundi PAS masuk syurga. Ini adalah satu kenyataan yang amat bercanggah dalam Islam. Balaci-balaci PAS ini akan berjumpa orang ramai dan menyatakan bahawa jika mereka memberi undi kepada PAS, mereka akan masuk syurga. Bagi mereka yang kurang ilmu akan terpengaruh dengan dakyah jahat PAS ini dan mereka dengan bodohnya memangkah PAS. Kalau macam ni, pengundi Cina yang memangkah PAS juga akan masuk syurga tanpa memeluk agama Islam.
Bagi saya, PAS hari ini semakin kalut dan tidak konsisten dengan kenyataan yang keluar daripada mulut pemimpin-pemimpin PAS. Haji Hadi sendiri sekarang semakin terdesak mengenai hukum Hudud dan menyatakan bahawa Karpal Singh sudah memahami Hudud dan tidak perlu diberi penerangan tentang hukum tersebut. Semalam, Karpal menyanggah kenyataan Haji Hadi dan meminta beliau memberi fakta sebenar tentang hukum Hudud. Kalau macam ni punya pemimpin PAS, apa lagi balaci-balaci macam KIFLI dan SETAPAKIAN yang semakin kelam-kabut mempertahankan PAS.
PAS tidak layak digelar Parti Islam Semalaysia dan saya ada nama baru untuk PAS iaitu PARTI AJARAN SESAT. Mungkin nama baru ini agak sesuai untuk PAS yang suka menjadikan Islam sebagai senjata mereka untuk berkuasa dan mengeluarkan fatwa songsang yang boleh mengelirukan masyarakat Malaysia.

Khamis, Januari 22, 2009

Hubungan Anwar-US-Israel: PKR Cuba Menegakkan Benang Yang Basah

Sekiranya Anwar benar-benar tidak pro Amerika, sepatutnya Timbalan Presiden PKR tidak perlu membuat sebarang penafian kaitan Anwar dan Amerika seperti dalam akhbar Sinar Harian, hari ini. Tidak perlu ulas isu ini jika sekiranya Anwar benar-benar tidak mempunyai apa-apa hubungan..


Annapolis Summit : Anwar sudah terjerat ?

Steven Clemon dalam The Washington Note mengesahkan menyatakan Anwar Ibrahim bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia telah menandatangani surat sokongan Annapolis Sumit kepada Presidin Amerika George W.Bush dan Secretary of State, Condoleeza Rice pada 10 Oktober 2007.

Anwar Ibrahim dalam blognya telah menafikan beliau terlibat. Soalnya siapa yang menipu adakah Steven Clemon yang menipu atau Anwar yang menipu. Steven Clemon sebagai makluman adalah Senior Fellow and Director, American Strategy Program, New America Foundation.


Apa motif Steven Clemon memasukkan nama Anwar, adakah dia sengaja ingin memburukkan nama Anwar? atau beliau ingin menaikkan imej Anwar dengan menonjolkan Anwar antara tokoh yang menyokong deklarasi tersebut, dengan andaian perjanjian tersebut berjaya.Sekiranya perjanjian tersebut berjaya Anwar mungkin akan dipuja oleh dunia Islam sebagai tokoh keamanan.

Tetapi disebabkan perjanjian tersebut gagal maka Anwar telah cuba untuk menafikan beliau terlibat kerana majoriti negara Islam termasuk Iran, Syiria dan kumpulan Hamas menentang perjanjian tersebut. Dalam Annapolis Summit antara perkara yang dipersetujui ialah:

1.Mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara berdaulat
2.mengiktiraf Mahmoud Abbas (Abu Mazen) sebagai pemerintah Palestin

Lantaran itu perjanjian tersebut secara tidak lansung mengenepikan peranan HAMAS yang telah memenangi pilihanraya Palestin. Sampai ke hari ini tidak ada satu pun kebaikkan yang diperoleh oleh Palestin melalui perjanjian ini, malah Mahmoud Abbas juga telah kehilangan sokongan dari rakyat Palestin.Adakah Anwar cuba menafikan keterlibatannya dalam Annapolis Summit kerana tidak mahu menerima nasib yang sama seperti Mahmoud Abbas dan kumpulan Fatah?

Laman web Moon of Alabama mengatakan yayasan yang pernah dipegang oleh Anwar Ibrahim, (Foundation For The Future) merupakan grand design Amerika untuk membekalkan senjata kepada kumpulan Mahmoud Abbas (FATAH) menentang kumpulan HAMAS.Sekiranya Foundation For The Future adalah tajaan AMERIKA, adakah Council on Foreign Relations (CFR) dan International Crisis Group (ICG) yang dipegang oleh Anwar Ibrahim sekarang ini juga merupakan 'tajaan' AMERIKA ?


Dalam isu Annapolis Summit ini sudah jelas Anwar sudah terperangkap dan cuba menuduh atau kambinghitamkan pihak lain seperti BTN dalam blognya untuk menutup kelemahan dan kesilapannya.


Sumber: Pochongmenulis , AIDC

Monday, January 12, 2009

Anwar dan Israel: Apabila Tali Barut Terjerut


Baru-baru ini, seorang pengunjung blog Anwar Ibrahim bertanyakan tentang penglibatan beliau semasa di Annapolis Summit 2007 dimana beliau diatas kapasiti individu telah menandatangani surat sokongan bagi mengiktiraf negara Israel. Namun, beliau menyangkal dengan mengatakan bahawa semua itu fitnah yang sengaja direka-reka walaupun buktinya memang jelas dan nyata.
Ini respon beliau. Dipetik dari posting ini.

Saudari Munirah,

Saya kurang pasti siapa yang sasau menyebar dakyah sebegini dengan dendam kesumat sademikian. Mungkin hasil latihan fitnah BTN!

Secara konsisten saya menggesa pengiktirafan ke atas HAMAS dan menegur pimpinan UMNO-BN kerana mengenepikan wakil HAMAS di Kuala Lumpur
. Saya tidak pernah menyentuh apa lagi mendukung Annapolis Summit.ANWAR IBRAHIM


Maka, mari kita lihat artikel dan surat yang disiarkan oleh The Washington Note (klik disini)serta nama-nama mereka yang telah monyokong dan menandatanganinya.

STEVEN CLEMONS dalam The Washington Note mengesahkan ANWAR IBRAHIM, bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia turut sama menandatangani surat 'sokongan' deklarasi "Annapolis Summit 2007" kepada Presiden George W. Bush dan Secretary of State, Condoleezza Rice, pada 10 October 2007. ANWAR IBRAHIM dilaporkan telah menandatangani surat 'sokongan' deklarasi itu sebaris dengan JOHN McLAUGHLIN, bekas Timbalan Pengarah CIA; SHLOMO BEN-AMI, bekas Menteri Luar Negara Israel; HARRIET BABBITT bekas Pengarah NDI; JOHN MALOTT, bekas Duta US; CHRISTOPHER PATTEN, Co-Chair of ICG; STEVEN CLEMONS, Pengarah, New America Foundation dan lain-lain lagi.

Artikel Dari The Washington Note (klik disini)

Surat sokongan kepada Presiden Amerika Syarikat (klik disini)

Semua nama-nama itu merupakah bekas-bekas tokoh berpengaruh kerajaan Amerika dan tokoh luar negara yang pro Amerika. Sudah semestinya tokoh-tokoh Amerika itu sudah mengenali siapakah Anwar Ibrahim dan mengetahui atas alasan apa bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia turut dijemput menandatangani surat deklarasi itu.

Demikian lah dolak-dalih si Tali Barut yang akhirnya menjerut dirinya sendiri..

Artikel dan gambar dari AIDC. Klik untuk kupasan sepenuhnya.

12 comments

Rabu, Januari 21, 2009

Laporan rasuah terhadap MB S'gor

Laporan rasuah terhadap MB S'gor
Rahmah Ghazali | Jan 21, 09 1:09pm


Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) membuat aduan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana didakwanya telah menyalahgunakan dana kerajaan negeri.

Pengerusi Gerak, Mohd Nazree Mohd Yunus mendakwa, Abdul Khalid telah menggunakan wang negeri untuk menaja 46 ekor lembu untuk korban dan mengedarnya kepada penduduk Bandar Tun Razak di Kuala Lumpur ketika Hari Raya Korban Disember lalu.

khalid ibrahim selangor and aca bpr 031208Abdul Khalid juga merupakan ahli Parlimen Bandar Tun Razak.

Dalam aduannya, Mohd Nazree mendakwa Abdul Khalid telah membeli lembu tersebut pada harga RM110,400 dengan menggunakan dana sebuah agensi kerajaan negeri.

Pengerusi Gerak itu juga mendakwa, mereka menerima dokumen minggu lagi dari seorang individu yang bekerja dengan agensi kerajaan negeri terbabit - Selangor Industrial Corporation Sdn Bhd.

Aduannya diterima oleh Pengerusi SPRM SElangor, Mohd Shamsuddin Yusof di Plaza Masalam, Shah Alam pada jam 10.45 pagi.

Sementara itu, Abdul Khalid menafikan dakwaan Gerak tersebut.

Bercakap kepada pemberita dalam satu sidang akhbar, Abdul Khalid menjelaskan bahawa lembu tersebut sebenarnya disumbangkan oleh sebuah syarikat milik agensi kerajaan negeri.

Menurutnya, beliau tidak menggunakan sebarang dana kerajaan negeri untuk tujuan tersebut.

Katanya, beliau tidak menyedari wujudnya sebarang agensi kerajaan negeri yang dikenali sebagai Selangor Industrial Corporation (SIC).

Baca berita penuh


Majlis Menteri Besar/Ketua Menteri (MB/KM) -sandiwara lakonan Pakatan


Kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat (PR) hari ini menubuhkan Majlis Menteri Besar/Ketua Menteri (MB/KM) dan Majlis Exco untuk meningkatkan hubungan dan kerjasama sesama mereka.Mesyuarat Majlis MB/KM akan diadakan dua kali setahun manakala Majlis Exco tiga atau empat kali setahun.

"Pengistiharan Seri Mentaloon" itu dicapai dalam mesyuarat yang dihadiri Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

kata PB

-SATU SANDIWARA LAKONAN PR UNTUK MENUNJUKKAN BAHAWA MEREKA INI SEPAKAT DAN HALA TUJU PEJUANGAN MEREKA SAMA . MEREKA SEBENARNYA CUBA BERSELINDUNG KELEMAHAN PENTADBIRAN DAN PERBEZAAN PENDAPAT ANTARA MEREKA SEPERTI KATA KJ "BAGAI RETAK MENANTI BELAH "

- KENAPA BARU AWAl TAHUN INI BARU HENDAK DIFIKIRKAN HENDAK BUAT MAJLIS MB /KM KONONNYA MAHU MENINGKATKAN HUBUNGAN KERJASAMA ANTARA MEREKA .. INI BERMAKNA MEREKA MENIPU RAKYAT SELAMA INI KONONNYA MEREKA INI BERSATU DAN SEGALA KEPUTUSAN DIBINCANG BERSAMA.

-JELAS PENUBUHAN MAJLIS INI DIBUAT INI SEPERTI TINDAKAN TERDESAK KERANA SEBELUM INI KITA BANYAK MENDENGAR BANTAHAN ,RUNGUTAN RAKYAT YANG MENENTANG TINDAKAN KERAJAAN NEGERI PAKATAN YANG MEMBUAT KEPUTUSAN MELAMPAU .

TOUCH & GO POLITIK’ SUDAH TIDAK LAKU

Pembedahan politik – mudahnya Tan Sri Muhyiddin Yassin bermadah merujuk kepada faktor kekalahan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu, 17 Januari 2009.
Sebaliknya, banyak yang berkata, faktor utama kekalahan BN pada pilihan raya kecil P036 itu kerana faktor calon.

Memanglah banyak sebab kekalahan BN tetapi dalam pilihan raya kecil, faktor calon memainkan peranan besar.

PAS sendiri tidak mahu orang luar Terengganu kerana faktor calon. PAS memilih calonnya kerana ADUN Wakaf Mempelam ini ‘tidak reti kalah’ selama lima penggal.

Apakah pembangunan atau projek khusus dibuat di Wakaf Mempelam? Zero. Tetapi dia pemimpin setempat, pemimpin yang boleh diharap jika ‘sakit-deman’, ‘kenduri-kendara’ serta musim haji. Itu sumbangan calon ini.

Sebalinya bagi calon BN, bukan sekadar ciri-ciri peribadi yang ada pada Datuk Wan Mohd Farid Wan Salleh yang diperkatakan tetapi lebih hebat, bagaimana Wan Salleh digambarkan.
Cara pembangkang ‘membunuh peribadi Wan Farid’ lebih berkesan daripada mengkritik dasar-dasar kerajaan atau menggambarkan kerajaan sebagai zalim dan melakukan pembaziran.

Memburukkan lagi keadaan, awal-awal lagi Tun Dr Mahathir Mohamad melalui blognya menggambarkan Wan Farid sebagai ‘calon paling terburuk ‘ diketengahkan oleh BN.

Kata Dr Mahathir: “UMNO pula tak tahu pilih calon. Yang dipilih ialah bekas Setiausaha Politik Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi. Jelas pilihan calon UMNO tidak memperdulikan sentimen rakyat. Dan calon ini pula terkenal sebagai seorang yang sombong, tidak tahu beramah mesra dengan orang.

Kenyataan sebegini daripada bekas Perdana Menteri dan seseorang yang dihormati oleh pembangkang dan orang UMNO sendiri seperti Dr Mahathir, memberikan kesan besar kepada sokongan terhadap pembangkang. Ia meletakkan UMNO dan BN dalam keadaan tersepit.
Segala usaha ‘membersihkan Wan Farid’ sepanjang kempen tidak banyak berkesan kerana ‘damage has been done’.

Sejak diumumkan sebagai calon, persepsi terhadap Wan Farid ialah beliau sebagai tidak mesra rakyat, tidak pandai bergaul dengan rakyat, lagak ‘bangsawan’ serta banyak lagi.

Tetapi satu hal yang baik ialah Wan Farid berusaha bertemu seramai mungkin – mungkin dia belum ‘jelira’ bila bertemu rakyat. Ini akan mengambil masa.

Inilah masanya Wan Farid perlu bermuhasabah untuk mengenal pasti ‘cara baru’ memujuk pengundi. Lagipun dalam masa 10 hari, apakah boleh dibuat beliau?

Setidak-tidaknya Wan Farid yang dikenali daripada keluarga ‘bangsawan’ berusaha menjadi rakyat biasa!

Muhyiddin pula secara terus terang mengakui bahawa Umno telah kehilangan faktor "penarik" untuk menarik rakyat kepada parti tunjang komponen BN itu.

Beliau yang juga naib presiden Umno berkata, faktor itu perlu dibawa kembali kerana dengan memiliki faktor penarik itu, bermakna rakyat akan tertarik dan memberikan perhatian terhadap perkara baru dan menarik yang disampaikan oleh parti itu.

"Sekarang ini dalam Umno, apakah faktor penarik itu. Tidak ada faktor penarik, kita telah kehilangan faktor penarik yang akan membuatkan rakyat benar-benar mahu mendengar apa yang dikatakan oleh pemimpin," katanya.

Bagi saya apabila sebut faktor penarik ini, jika melihat kepada kemenangan Mohd Abdul Wahid Endut – beliau digambarkan mesra rakyat, mudah turun ke bawah dan sanggup masuk ke pondok UMNO dan bersalam dengan pekerja BN dan UMNO.

Rakyat Terengganu, khususnya Kuala Terengganu tahu Mohd Wahid tidak akan dapat melakukan setanding apa yang ditawarkan oleh Wan Farid tetapi mereka tetap memilih Mohd Wahid kerana faktor ‘mesranya’ dengan rakyat.

Bukan itu sahaja, pemimpin pembangkang dilihat rata-rata ‘mesra rakyat’ dan ini tidak berlaku kepada pemimpin UMNO.

Pemimpin UMNO hanya berharap kepada faktor pembangunan dan tawaran-tawaran projek sebagai penarik hati. Bukan ini tidak baik tetapi kesannya kini semakin berkurangan.
Saya bersetuju dengan Muhyiddin bahawa tidak dapat tidak, pasti ada kelemahan dalam mana-mana pilihanraya kecil walaupun jentera parti bekerja keras siang dan malam. Tetapi mungkin ada isyarat yang perlu diberi perhatian dengan serius.

Kata Muhyiddin, apa yang penting, tegasnya, ialah Umno dan BN menangani isu persepsi tertentu yang bermain di benak pemikiran pengundi.

Yang bermain di benar pemikiran pengundi ialah calon UMNO tidak mesra rakyat. Tanyalah pendapat orang Kuala Terengganu yang mengundi pembangkang dan UMNO sendiri.

Seperti saya katakan di atas, saya tidak menyalahkan Wan Farid. Dia sudah berusaha. Malah, walaupun Pengerusi BN Terengganu yang juga Menteri Besar, Datuk Ahmad Said berusaha membantu Wan Farid hingga ke peringkat ada yang bertanya “Siapa bertanding – Wan Farid atau Ahmad Said?” , imej Wan Farid yang dicalarkan sudah tidak boleh diperbaiki lagi.

Sepatutnya kita jangan asyik mengatakan ia berlaku kerana putar-belit pembangkang seperti yang disebutkan oleh Muhyiddin. Lihatlah dalam diri kita apa yang tidak kena dengan kita.
Melihat kepada Muhyiddin sendiri, apakah beliau mesra rakyat? Apakah beliau boleh disamakan ciri-ciri ‘mesra rakyat’ yang ada pada Mohd Wahid ?

Banyak penyokong UMNO merasakan Muhyiddin sendiri pun hanya mesra seketika dan ‘tidak pernah mahu ingat’ orang yang pernah bersalam dengannya.

Malah pekerja kempennya pada 1995 dan 2004 ada yang mendakwa Muhyiddin tidak lagi mengenali mereka walaupun merekalah yang ke sana ke sini membawa Muhyiddin bertemu pemimpin UMNO untuk mengundinya pada pemilihan tahun-tahun tersebut.

Apakah pemimpin UMNO seperti Muhyiddin adalah kalangan yang hanya berharap kepada jawatan dan pengumuman projek kerajaan semata-mata untuk menawan hati rakyat?
Apakah ‘mesra rakyat’ tidak penting?

Jika faktor ini tidak diambil berat oleh pemimpin UMNO, akan lebih ramai pemimpin UMNO akan menerima nasib seperti Wan Farid dengan gambaran-gambaran bahawa mereka ‘tidak jelira’ apabila turun bertemu rakyat.

Hakikatnya ‘touch & go’ politik tidak lagi laku untuk dijual kepada rakyat. Contohnya di Kuala Terengganu baru-baru ini.

Orang kebanyakan memilih ‘mesra rakyat’ - pemimpin yang ‘mudah kiro’ bukan yang jenis mengumumkan peruntukan semata-mata!

Cerita selanjutnya klik sini!...

Rabu, 2009 Januari 21

Hebatnya Pakatan Rakyat

P1200009
Minta bantuan US


PC250129
Mai ambik satu


PC250125
' Api suci'

PC160068
Gambar sape pulak ni?


PC160051
Aduh! Lapo nye!


Maha Yaagam H.Strike 08
Makan kenyang2 ye abah


Maha Yaagam H.Strike 08
Don't worry, ada banyak lagi


PC140352
Kita protest lagi!!!


Maha Yaagam H.Strike 08
Ini le untung nye kalau sokong PKR
Hidup DSAI!!!!


fwphotosjerit(2)
Kita muslim kan ye mak! Tak leh pakai 'api cuci'.
Kalau pakai 'lilin merah' mcm colok ni boleh
kan ye mak.


Jerit-Makkal Sakthi Candle Vigil 152
Mali! mali! mali!, kita pasang colok.


Ehsan dari: Hindraf.com
Dipetik dari: lebai-mangkuk.blogspot.com

PAS Dan Labu-labunya

PAS dan labu-labunya Print E-mail

ImageMUNGKIN benar, terjunlah PAS dengan labu-labunya. Ini benar dan bukan tulisan yang berbentuk seloka untuk menjadikan bacaan menjadi ringan dan menghiburkan. Kalau mahu menghiburkan mungkin dalam majalah Mangga dan Hai. Apa yang sebenarnya yang mahu kita definisi PAS ialah idealisme yang di bawanya. Mereka mendakwa dan mendakwahkan Islam tetapi mereka juga mendoktrinkan agama sebagai dokumentasi manifestasi politik,tidak lebih dari itu.

Mereka mendakwahkan Islam pada yang beragama Islam,menerima pakatan DAP sebagai rakan kongsi dan dalam masa yang sama menjadi minoriti dalam Pakatan Pembangkang. Ini bukan palsu. Ini benar dan inilah hakikat yang ada.

PAS turut dan menuruti seperti mana dalam surat-surat kerajaan yang diakhiri dengan ayat “SAYA YANG MENURUT PERINTAH”. Begitulah nasib PAS dalam Pakatan Rakyat tetapi mahu tidak mahu tersepit untuk terus mengikuti PKR dan DAP. PAS sedar tetapi cuba berselindung dengan nada “everything is alright” dan ini meliputi agama Islam yang merupakan kunci perniagaan hari ini.

Angan-angan PAS tidak senada dengan Pakatan Rakyat. PAS yang juga di kenali dengan parti jubah ini cuba berubah tetapi adakah mereka dapat merubah kedudukan sedangkan mereka sendiri melukut di tepian gantang. PAS hari tersepit antara legasi kemenangan PR dengan kedudukan mereka dalam percaturan politik Anwar.

Ini hakikat dan hakikat ini perlu disedari oleh PAS. Dalam Pakatan Rakyat, PAS adalah parti ortodoks yang perlu ada untuk menjadi kayu penyokong dan kemudiannya setelah dapat berdiri kayu itu dibiarkan reput.

Terlampau banyak insiden semada dalam PAS yang jelas menunjukkan mereka dan PKR dan Dap adalah hanya pemanas kerusi yang tidak mempunyai suara vokal dalam memperjuangkan idealisme perjuangan mereka. PAS harus memikirkan semula demi perjuangan Islam yang ramai ragu dan melabel sebagai ajaran sesat.

Nasib PAS juga seakan-akan ditentukan oleh Anwar Ibrahim. Anwar adalah dominasi kuasa dan hari ini semua yang lain hanya dianggap pemanas kerusi yang tidak akan menguntungkan PAS. Bukankah PAS tersasar jauh dengan kolaborasi dengan DAP? PAS harus sedar, mungkin telah sedar bahawa kehadiran mereka tidak mendatangkan impak secukupnya untuk memperjuangkan idealisme Islamnya.

Mungkin PAS juga harus menubuhkan Islam kontemporari, keluar dari kepompong lama dan seakan gagal untuk melunaskan desakan khususnya mengenai Melayu. PAS perlu memikirkan semula- keadaan yang semakin tidak konsisten dan persekitaran yang tertutup buat PAS. Ahli PAS juga harus berani keluar dari kumpulan tertentu dan masuk kumpulan tertentu. Moralnya – PAS sepatutnya tidak lagi terbantut dengan nilai lama tetapi harus ada injeksi baru yang pasti menguntungkan mereka.

Namun setakat hari ini,PAS jelas lenyap dengan keperluan menggugurkan perjuangan Islam untuk politik, maka terjunlah PAS dengan labu-labunya.

Ehsan dari : malaysia hariini.com

Negeri Islam Versi PAS

[6.jpg]

Isnin, Januari 19, 2009

Sabtu, Januari 17, 2009

KAMPONG BARU CINA CURI HAK TANAH MELAYU!Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah bertitah, raja-raja Melayu telah menzahirkan teguran terhadap rancangan penempatan semula kampung baru pada tahun 1950 yang dianggap mencuri hak tanah kepunyaan Melayu.

Baginda yang dalam keadaan sebak semasa menyentuh perkara itu ketika menutup Kongres Ekonomi Islam Ketiga (KEI-3) di sini hari ini bertitah, teguran tersebut dizahirkan dalam Mesyuarat Raja-Raja Melayu pada 24 Mei 1950.

Titah baginda, penempatan semula melalui Rancangan Briggs yang dilancarkan oleh Sir Henry Gurney itu telah menimbulkan rasa kurang senang raja-raja Melayu.

Raja Nazrin bertitah, Rancangan Briggs memberi nikmat kepada 400,000 penduduk setinggan Cina di pinggir hutan berpindah ke kampung baru yang dilengkapkan dengan jalan, bekalan elektrik, air paip, kemudahan sekolah dan kesihatan serta turut dibantu mendapat pelbagai peluang pekerjaan dan kemudahan perniagaan.

Rancangan penempatan tersebut, titah baginda, dilaksanakan ketika masih begitu ramai keluarga Melayu yang tidak memiliki tanah dan dari segi lokasi geografi, kampung baru itu lebih hampir dengan bandar berbanding kawasan pembangunan Felda.

Raja Nazrin bertitah, kemudahan-kemudahan infrastruktur dan sosial yang disediakan di kampung baru juga jauh lebih baik daripada apa yang terdapat di kampung tradisi Melayu.

“Rancangan Briggs sebenarnya menimbulkan rasa kurang senang raja-raja Melayu. Mesyuarat Raja-Raja Melayu pada 24 Mei 1950, menzahirkan teguran terhadap rancangan penempatan semula yang dianggap mencuri hak tanah kepunyaan Melayu.

“Raja-raja Melayu malah pernah menzahirkan kebimbangan terhadap pelantikan Sir Henry Gurney sebagai Pesuruhjaya di Tanah Melayu pada tahun 1948 berasaskan kepada kebimbangan Duli-duli Tuanku itu terhadap apa yang dilakukan oleh Gurney ketika bertugas sebagai Setiausaha Negara di Palestin terhadap penduduk Arab,” titah baginda.

Raja Nazrin bertitah, peneroka tanah rancangan Felda hanya berpeluang melalui penghidupan di perkampungan moden 11 tahun selepas dinikmati oleh penduduk-penduduk kampung baru yang dibangunkan melalui Rancangan Briggs itu.

“Bayangkan betapa nasib lebih 112,000 keluarga desa berkemungkinan berada di dalam kategori miskin tegar sekiranya Felda tidak pernah wujud di negara ini,” titah baginda.

Raja Nazrin bertitah, rancangan pembukaan tanah melalui Felda adalah contoh ketara kejayaan gemilang program fardu kifayah yang bukan sahaja berjaya mengatasi masalah kemiskinan bagi ribuan keluarga Islam malah turut membawa mereka menerokai kejayaan yang lebih luas dan besar.

Titah baginda, kejayaan sesuatu idea begitu juga kejayaan sesuatu dasar bergantung pada kejayaan melepasi ujian di peringkat pelaksanaan.

Menurut baginda, Tabung Haji dan Felda bermula daripada satu idea, digubal dasar untuk memberikan roh kepada idea itu lalu ditubuhkan institusi bagi memberikan kerangka dan diterjemahkan kepada projek serta diuji pada peringkat pelaksanaan.

Cerita sebelumnya :

Kerajaan DAP (Komunis) Perak telah berusaha sedaya upaya agar orang Melayu ditindas, dan terus ditindas sehingga mereka tidak mampu untuk berdiri lagi. Kezaliman mereka tidak dapat dibendung lagi. Sedikit demi sedikit mereka makan harta orang-orang Melayu dan Sultan. Inilah tindak tanduk Komunis Moden yang menggunakan boneka Melayu nya yang kononnya "Islam" dan "Islamik".

Sementara orang-orang PAS yang kurang cerdik dalam hal pentadbiran, masih lagi bangga dengan Menteri Besar Boneka mereka. Mereka memang mahukan tanah-tanah mereka dijual kepada Cina Komunis ini supaya mereka boleh dapat duit dan duduk senang lenang goyang kaki sambil hisap rokok dan melepak di kedai kopi tanpa mereka sedari orang Melayu semakin lemah dan melemah.

Lihat sahaja status tanah pajakan yang ditukar kepada status KEKAL kepada penduduk Kampung Baru Kuala Rui di Gerik. Dan tindakan itu akan menyusul di semua Kampung Baru di seluruh negeri. Secara ringkas nya, penduduk di Kpg Baru ini adalah penyokong Komunis, dan rancangan British untuk menempatkan mereka di Kpg Baru supaya perhubungan dengan Komunis terputus.

Tetapi lihatlah betapa hebatnya Menteri Besar Boneka yang tak bijak itu walaupun ada IR. Secara tidak langsung mereka bersubahat dengan komunis-komunis itu.

Bukan saja perihal tanah, TADIKA KEMAS yang banyak berjasa kepada orang Melayu tidak kira UMNO atau PAS juga menjadi mangsa. PAS sendiri pun tak sanggup hantar anak ke TASKI kerana mereka tahu TADIKA KEMAS UMNO lebih bagus pengajaran dan pembelajarannya. Itulah sifat jelek orang PAS yang tak tahu malu. Kutuk UMNO bergantang-gantang tetapi kalau ada kemudahan disapu lebih awal dulu daripada orang UMNO.

Maka dengan ini, kalau anda ingin merujuk kepada kerajaan negeri Perak, jangan rujuk sebagai Kerajaan Pakatan Rakyat, tetapi KERAJAAN DAP KOMUNIS PERAK kerana yang memerintah bukan PAS atau PKR, tetapi hanya DAP sendirian.

Siapa penduduk kampung baru ini?

Mereka ini adalah Cina bekas-bekas ahli Parti Komunis Malaya yang membuat huru-hara di Tanah Melayu selePAS pengunduran Jepun. Mereka ini telah diberi pengampunan dan mendiami kebanyakan kampung baru di Perak. Ngeh Koo Ham iaitu Exco Kanan Kerajaan Perak ini adalah ketua kepada kampung baru ini. Dia inilah yang membawa usul pemberian tanah kekal dan mengunakan bonekanya Nizar, MB Perak untuk mengukuh hajatnya.

Apakah dengan menyerahkan tanah Negeri (Perak) oleh rakan se'KUTU' PAS oleh MB Nizar perlu terlalu dibanggakan oleh Nik Aziz? Di mana keadilan yang dicanang oleh pemimpin Pakatan Rakyat andai semua ini jelas DAP dan Cina semakin berani meramPAS hak-hak Melayu dan mereka akan sedaya upaya mendapatkan pemilikan tanah dimana-mana negeri dibawah PR dan dengan mudah mempertikaikan hal ehwal Islam?

Orang Melayu Negeri Perak perlu desak MB Nizar Letak Jawatan ?

Menteri Besar Perak, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin perlu meletak jawatan kerana tindakannya memberi hak milik tanah kepada penduduk kampung baru.

Beliau didesak oleh bangsa Melayunya sendiri supaya meletak jawatan kerana :
1. Beliau tidak menghormati dan membelakangkan teguran raja-raja Melayu.

2. Beliau sepatutnya menjadi 'dahan' kekuatan orang Melayu seperti yang diharapkan, bukannya 'menggadaikan' maruah yang ada demi kepentingan politik semata-mata.

3. Beliau dilihat tidak langsung berusaha untuk melindungi hak-hak orang Melayu.

4. Beliau perlu ingat siapa yang melantik beliau menjadi Menteri Besar.

5. Beliau telah mengguris hati dan perasaan raja-raja Melayu.

6. Beliau mencuri hak tanah kepunyaan Melayu dan diserahkan kepada bangsa lain. Tanah hak Melayu itu perlu dipulangkan secara terhormat bagi menghormati hak kaum Melayu yang telah dirampas.

7. Beliau seorang pemimpin yang buta sejarah. Beliau sepatutnya mengkaji dulu sejarah bagaimana asal usul kampung baru, bukan tergesa-gesa membuat perubahan yang akhirnya menguris perasaan orang Melayu sendiri.

8. Beliau tidak sedar bahawa pemberian tanah itu tidak nampak sangat kesannya tetapi 10 atau 20 tahun lagi, bila sedar, semuanya sudah terlambat.

9. Beliau sepatutnya memberikan hak milik tanah tersebut kepada para pejuang kemerdekaan dan anggota keselamatan yang telah mempertaruhkan nyawa mempertahankan negara daripada ancaman komunis. Jika anggota keselamatan terbabit telah meninggal dunia, keluarga mereka perlu diberi pengiktirafan melalui pemberian tanah itu.

10. Beliau tidak bijak berpolitik dan tindakannya merugikan bangsa Melayu sekiranya hak golongan bumiputera terus dipinggirkan.

Peguam Negara perlu mengambil tindakan undang-undang ke atas kerajaan negeri Perak kerana melanggar peruntukan Kanun Tanah Negara (KTN). Tindakan tersebut perlu disegerakan kerana ia bercanggah dengan keputusan Majlis Tanah Negara (MTN) yang mana Menteri Besar Perak turut menjadi ahlinya. kerajaan negeri sebenarnya tidak mempunyai kuasa melainkan ada sebab-sebab istimewa yang amat jelas.

Daulat Tuanku.

Taminsari, UM, Warisan Pahang

Saturday, January 17, 2009

ANWAR MAT KAPOOR

MAT KAPOOR KEMBALI KE PAWAGAM..PERGILAH TENGOK BAWAK ANAK-ANAK BERSAMA. JANGAN LUPA MINTA MEREKA BAWA BUKU CATATAN UNTUK TULIS KISAH MAT KAPOOR NI. MASTER BIMBANG MEREKA AKAN TERTIPU BILA BESAR NANTI.Friday, January 16, 2009

DEMI DAP NIK AZIZ SANGGUP BUAT BEGINIINILAH PAS..SANGGUP JADI PENGEMIS PADA DAP..

KALAU UNDI PAS..INILAH AKIBATNYA


MEREKA SUDAH DAPAT BANGLO YANG BERHAWA DINGIN DI SEPANG. KAWASAN REKREASI YANG LUAS DAN TERBENTANG INDAH DI BUKIT SELAMBAU. IANYA BUKANNYA PROJEK YANG MEMBAZIR SEPERTI PULAU WARISAN, PULAU WAN MAN DAN MONSOON CUP. IANYA PROJEK YANG CUKUP MENGUNTUNGKAN. OLEH ITU UNDILAH LAGI PAKATAN RAKYAT. NASIB ANDA DAN KELUARGA ANDA AKAN DIJAGA SEPENUHNYA.

Jumaat, Januari 16, 2009

January 16, 2009

ni dia gambar kepala babi atas bendera pas..anda lihat


Gempar Subhanallah - Kepala babi diletak dalam surau Akademi Pengajian Islam UM

Kejadian ini berlaku pagi tadi.... 16/01/2009...

ADMIN - Kami dapat email ini dari salah seorang pengunjung KedahLanie untuk memberitahu akan hal ini...Apa kaitan BABI - BENDERA PAS - UM dalam kejadian ini masih tidak diketahui..Kita nantikan sisatan pihak2 yg berkenaan....

Link MSO dah keluarkan artikal berkaitan ini:
dipetik dari: kerbaubersuara.blogspot.com

Karpal angkuh: MB Kedah

16 January 2009

Karpal angkuh: MB Kedah

Oleh Siti Fatimah Mohamed Anwar

bhnews@bharian.com.my
Ugutan kerana tidak faham dasar Pakatan Rakyat - Karpal Singh tidak faham?

ALOR STAR: Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak menyifatkan Pengerusi DAP, Karpal Singh sebagai individu angkuh yang mementingkan diri sendiri selain tidak memahami dasar penubuhan Pakatan Rakyat yang memerlukan persefahaman dan toleransi antara anggota.

Beliau berkata, tindakan Karpal mengugut DAP akan menarik diri daripada Pakatan Rakyat jika Pas masih mahu melaksanakan undang-undang hudud dan qisas, adalah tindakan melulu yang tidak berasas selain boleh mengeruhkan hubungan parti dalam Pakatan Rakyat.

Katanya, sebagai orang lama dalam DAP, Karpal seharusnya lebih matang dalam mengeluarkan kenyataan selain menghormati dasar yang diperjuangkan oleh setiap parti di bawah Pakatan Rakyat.
(DAP di bawah pimpinan Karpal Singh dari dulu kini dan selama2 nye anti-Islam - Ustaz tak faham2 atau tak mau faham.)

"Ini bukan kali pertama Karpal mengeluarkan ugutan seumpama ini. Sebagai orang lama dia (Karpal) tidak sepatutnya membuat kenyataan berkenaan dan cuba bangkitkan isu sensitif yang boleh menggugat perpaduan dalam Pakatan Rakyat," katanya ketika ditemui selepas Majlis Perjumpaan Pegawai Masjid, di Kolej Universiti Insaniah (Insaniah), di sini, semalam.
(Ini menguatkan lagi bukti bahawa Karpal Singh(DAP) anti-Islam)

Kelmarin, DAP mengancam untuk menarik diri daripada Pakatan Rakyat jika Pas masih mahu melaksanakan undang-undang hudud dan qisas andai pembangkang menerajui negara ini.

Karpal mengulangi pendirian DAP, hukum hudud dan qisas bukan menjadi dasar parti itu serta tidak termasuk dalam manifesto Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum, Mac lalu.

Sementara itu, Azizan yang juga Pesuruhjaya Pas Kedah berkata, setiap parti anggota dalam Pakatan Rakyat, termasuk Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP mempunyai dasar masing-masing yang masih boleh terus diperjuangkan mengikut kesesuaian dan rundingan bersama.
(Satu parti, dasar berlain-lainan, parti apa ni? - Parti Caca Marba)

"Tidak bererti bila kita masuk Pakatan Rakyat kita kena korbankan dasar parti yang sebelum ini diperjuangkan. Macam Barisan Nasional (BN) jugalah, Umno perjuangkan kepentingan orang Melayu, MCA untuk orang Cina dan begitu jugalah MIC," katanya.
(PAS perjuangkan cina di Perak , PKR perjuangkan Cina di Selangor, DAP perjuangkan cina di semua negeri perintah Pakatan Rakyat. Ada sama ka macam BN? Kah! kah! kah!)

Beliau berkata, apa yang dilihat ketika ini, bukan DAP yang bermasalah dalam Pakatan Rakyat tetapi Karpal yang cuba menimbulkan sesuatu isu basi yang tidak perlu lagi dibincangkan.
(Ini lah yang dikatakan statement 'LAWAK')

"Kita tidak ambil kisah (ugutan) ini bukan pertama kali terjadi. Bagi Karpal semua orang tidak betul, dia saja yang betul, Anwar Ibrahim dia marah... Pas dia marah.. semua benda dia marah, mungkin sebab dia rasa dia peguam (bagus).
(Dah tahu pun orang marah! Kenapa masih mahu cuim bontot si kafir tu!)

"Kalau dia tidak mahu undang-undang Islam maknanya dia tidak suka Islam. Kalau dia boleh ugut dengan mengatakan DAP mahu keluar daripada Pakatan Rakyat, Pas juga boleh menyatakan perkara sama (keluar Pakatan Rakyat) kalau DAP tidak setuju dengan negara Islam (undang-undang)," katanya.
(Bila lagi nak keluar?
Jangan cakap tak serupa bikin?
Nak tunggu semua orang Islam yang berakal lari tinggalkan PAS?)
Rabu, 2009 Januari 14

Beli Camry: Menteri Besar Berbohong dan Buat-buat Bodoh!

Sebulan lalu PembangkangSelangor.com telah pun membuat pendedahan mengenai pembelian Camry yang ketika itu dianggarkan RM 2.1 juta untuk 14 buah. Malangnya ia dinafikan oleh Khalid Ibrahim. Semalam Menteri Besar tersebut mengakui pembelian tetapi dengan jumlah dan kos yang berlainan. Kenyataan Menteri Besar Selangor semalam bahawa kos pembelian Toyota Camry tidak melebihi RM 1.3 juta merupakan satu pembohongan dan pemalsuan fakta yang sangat menakjubkan.

Harga dan Jumlah Kereta

Kenyataan beliau hanya 10 buah Toyota Camry yang dibeli bukan sahaja tidak benar malah bertujuan mengelirukan orang ramai. Menurut maklumat yang diterima jumlah pesanan yang dibuat sekitar 15 buah dengan harga RM 2.5 juta. Jika kerajaan Selangor terima jumlah pesanan kereta tersebut sebanyak 10 buah sahaja pun kos pembelian sudah sekitar RM 1.7 juta. Jadi di mana logiknya Khalid menjustifikasikan harga kesemua kereta tersebut di bawah RM 1.3 juta?

Proses Sebut Harga Memperbodohkan Umum?

Lebih melucukan, Menteri Besar Selangor menyatakan bahawa proses pembelian kereta dilakukan secara sebut harga dengan memanggil pengedar-pengedar kereta lain termasuk Proton, Honda dan sebagainya.Persoalan kita ialah bagaimanakah menentukan sebut harga yang terbaik sedangkan harga kereta merupakan perkara subjektif bergantung kepada model dan pengeluar?

Apakah Khalid ingin memberitahu umum bahawa 10 buah kereta proton Perdana V6 lebih mahal dari Toyota Camry 2.4v? Janganlah memperbodohkan orang ramai dengan alasan yang tidak masuk akal.Kita juga sudah mengetahui bahawa Selangor membuat keputusan membeli kereta Camry jadi mengapa perlu mengambil sebut harga dari pengedar kereta jenama lain? Bukankah sepatutnya kerajaan negeri mengambil sebut harga dari beberapa pengedar Camry?Alangkahnya aneh apabila mahu membeli epal tetapi meminta sebut harga pisang untuk dibandingkan?

Kenyataan mengenai sebut harga ini menimbulkan beberapa tanda tanya baru. Ini kerana ia disebut seolah-olah untuk melindungi tuduhan bahawa ada orang tertentu mempunyai kepentingan peribadi dalam isu ini.

1. Siapakah pengedar (dealer) Toyota Camry yang berjaya mendapat tender membekalkan kereta ini?

2. Adakah EXCO YB Ronnie Liu mempunyai kepentingan tertentu dalam pembelian ini? Pertanyaan ini tidak dapat dielakkan kerana beliau merupakan orang yang terkehadapan dalam menggesa kerajaan negeri di bawah Pakatan rakyat menukar kereta Proton V6 kepada Camry.

Sumber : pembangkangselangor.com

BPR HARUS SIASAT : RONNIE LIU TERLIBAT

BPR harus memulakan siasatan secepat mungkin terhadap pembelian kereta Toyota Camry 16 biji oleh Kerajaan Negeri Perak utk kegunaan MB dan Exco-ExcoSebagaimana yg diketahui umum di Perak walaupun MB nya drp PAS tetapi kuasa pemerintahan di tangan DAP.Beliau ibarat "CHAIRMAN" yg dilantik dan dibayar elaun sahaja,tetapi "DIRECTOR" yg mempunyai kuasa penuh dan menandatangani cek adalah DAP.

Begitu juga dalam kes pembelian Toyota Camry ini,kuasa membeli bukan di tangan Pak Pandir Nizar bahlol,tetapi kuasa sialan Ngeh drp DAP. Pak Pandir ni hanya tahu mengumumkan dan menghentam Proton sahaja.Hubungan kawan sesama DAP antara Ronnie Liu dan Ngeh Koo Ham telah lama terjalin sebelum kedua-dua ekor beruk sial ini menjadi Exco di Selangor dan Perak.Ronnie Liu sebelum menjadi exco adalah seorang penjual kereta model Toyota.

Setelah menjadi Exco beliau lepas jawatan tersebut dan beri kepada satu proksi menjaga perniagaan kereta itu.Beliau mempunyai kawan yg ramai yg menjadi jurujual dan pengedar kereta Toyota.Malah ada dikalangan saudara terdekat beliau juga menjadi pengedar Toyota. Sebab itu saya amat terkejut bulan lepas apabila Ronnie ada membuat kenyataan meminta Kerajaan Selangor menukar kereta Perdana V6 kepada Toyota Camry. Kenapa Toyota sahaja yg sering meniti dimulut Ronnie,? Tidak jenama lain ?Saya amat terkejut beruk apabila Kerajaan Perak umumkan pembelian Toyota Camry semalam.

Di hati saya terus terdetik "sah kerja siberuk Ronnie yg suruh sibabi Ngeh ni beli Toyota Camry".Padahal sebelum ini MB Pandir Perak ni pernah berkata kemungkinan Kerajaan Negeri Perak akan tukar Perdana v6 kepada Honda. Alih-alih Toyota yg diumumkan. Saya yakin 100 % Ronnie Liu terlibat sama dalam kes pembelian kereta Toyota Camry Kerajaan Perak ini. Memang ramai orang tidak mengetahui yg Ronnie adalah penjual kereta Toyota sebelum ini,tetapi saya tahu dan tahu........

Sumber: http://zemi-tko.blogspot.com/2008/12/bpr-harus-siasat.html