Facebook pejuang tokgajah46

Isnin, Mei 06, 2013

PAS kalah teruk kerane bersengkokol dengan DAP


Ramai `heavy weight’ PAS kecundang
Muda Mohd. Noor | May 6, 2013

Mohamad Sabu, Haron Din dan Husam Musa antara yang kalah selain kehilangan beberapa kerusi parlimen yang dimenangi pada tahun 2008.

 


PETALING JAYA: Beberapa tokoh besar PAS kalah dalam pilihan raya umum ke 13 ini, antaranya termasuk Timbalan Presiden, Mohamad Sabu di kerusi parlimen Pendang.

Timbalan Muryidul Am PAS, Datuk Harun Din kalah di kerusi parlimen Arau.

Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa pula tewas di Putrajaya, manakala Salahuddin Ayub kecundang di Pulai.

Dr Dzulkefly Ahmad gagal mempertahankan kerusi Kuala Selangor yang dimenangi pada 2008.

PAS juga kalah di Baling, Kubang Pasu, Jerai, Jerlun, Padang Terap dan Sik.

Parti itu juga kehilangan negeri Kedah yang dimenangi pada tahun 2008 kepada Barisan Nasional.

Nasib beberapa tokoh besar lain termasuk Naib Presiden Datuk Mahfuz Omar dan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul RAzak tidak diketahui.

Bagaimanapun, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menang di Marang; Datuk Nik Aziz Nik Mat (DUN Chempaka) dan Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar) serta Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja).

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad berjaya mempertahankan kerusi parlimen Shah Alam selepas mengalahkan Datuk Zukifli Noordin dari Barisan Nasional.

PAS juga merampas dua kerusi parlimen – Dungun dan Kuala Nerus- kedua-duanya di Terengganu dan Temerloh di Pahang melalui Nasrudin Hassan, Ketua Pemuda Pusat.

Parti itu juga kehilangan Kedah yang dimenangi pada tahun 2008 kepada Barisan Nasional.


Tok dah kate PAS dah buat silap kerane bersengkokol dengan DAP. Sekarang terime le akibat nye. PAS dah di tolak oleh kaum melayu/islam. Yang nampak jelas si DAP tu le yang untung, dengan sokongan dari PAS dan PKR, DAP dapat kekalkan P Pinang dan menambah kan lebih banyak lagi kerusi2 DUN dan Parlimen nye.

Tok ucapkan syabas dan berbanyak terime kasih kepade semue rakyat yang telah menyokong dan membantu kerajaan BN mengkalkan kuase memerintah negare.