Facebook pejuang tokgajah46

Sabtu, Mac 31, 2012

Adil kah SPR Malaysia kita ni ??????

Tok peratikan setiap kali tibe PRU atau PRK mule le pemimpin dan pencacai PR buat bising mem buruk2 kan SPRM. Ber bagai2 tuduhan buruk mereka lemparkan dengan membabi bute.  Kat bawah ni Tok nak pamirkan sedikit tentang SPRM kita ni:-

Sejarah

Suruhanjaya Pilihan Raya telah dibentuk pada 4 September 1957, yang mana dalam Perkara 114 - Perlembagaan Malaysia memberikan kuasa kepada SPR untuk mengadakan pilihan raya umum ke atas Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri serta mengadakan pilihan raya kecil jika berlaku kekosongan.
Pada awal penubuhan, SPR terdiri daripada seorang pengerusi dan dua orang ahli. Pengerusi SPR pertama ialah Datuk Dr Mustafa Albakri Hassan bersama dengan dua ahli yang lain iaitu Tuan Lee Ewe Boon dan Tuan Jitt Singh.
Bagi melaksanakan fungsinya, Suruhanjaya Pilihan Raya menubuhkan sebuah jabatan Sekretariat yang diketuai oleh seorang Setiausaha yang juga bertindak sebagai Ketua Pegawai Pentadbir Suruhanjaya Pilihan Raya. Setiausaha pertama yang dilantik ialah H. Cassidy.
Selepas penubuhan Malaysia pada 1963 dan kemasukan Sabah dan Sarawak untuk membentuk Malaysia, bilangan ahli SPR yang dilantik untuk mewakili Sabah dan Sarawak secara bergilir-gilir. Datuk Abang Marzuki Nor dari Sarawak menjadi ahli pertama yang diterima mewakili kedua-dua negeri tersebut.
Satu pindaan ke atas Perkara 114 dalam Perlembagaan telah dibuat pada 1981 untuk membolehkan perlantikan seorang timbalan presiden.
Hari ini, SPR mempunyai pengerusi, timbalan pengerusi dan lima ahli, kesemua dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong selepas dipersetujui Majlis Raja-Raja

Tok buat ni cume untuk kita same2 renungkan dan hayati tentang sejarah SPR ni. Sebelum ni, Tok pun tak berapa faham sangat tentang SPR ni, bila dah bace baru lah Tok faham tentang urusan SPR ni.  Tok rase sangat kesal tentang sikap pemimpin2 dan pencacai2 PR terutame nye PAS yang langsung tidak menghormati SPR.

SPRM ni bukan nye lantikan dari orang yang semberangan ianye juge bukan di lantik oleh kerajaan BN/UMNO, tetapi ianye di lantik oleh DYMM Yang di-Pertuan Agong dan di persetujui pule oleh Majlis Raja-Raja. Jika nak tuduh orang yang selalu mengutuk SPRM ni sebagai penderhaka pun boleh.

PAS memang kurang ajar, mereka menyalahkan SPRM apabila calun2 nye kalah, tapi bila calun2 nye menang, tidak pule dia menyalahkan SPRM. Perangai ape agak nye mereka ni? Tak senonoh langsung.