Facebook pejuang tokgajah46

Jumaat, Februari 13, 2009

UMNO DAH BERUBAH DAN SUDAH BERSIH?


Gambar hiasan

Setiap hari kita di laungkan oleh para pemimpin atasan supaya UMNO segera berubah.

Berubah cara bagaimana kah yang di maksud kan oleh para pemimpin atasan itu?
Adakah berubah cara gaya hidup? atau berubah perwatakan? atau berubah pemikiran? atau kesemua nya sekali?

Sejauh manakah penerimaan UMNO diatas saranan para pemimpin ini yang sudah di laksana kan? Adakah UMNO sudah mula berubah?

Sebenar nya UMNO MASEH TIDAK BERUBAH! Masih berada di takuk yang lama. Para pemimpin2 nya juga masih ramai lagi terdiri dari 'orang lama'.

Bukan mudah bagi UMNO untuk berubah dalam masa yang singkat. Mungkin UMNO akan boleh berubah dalam masa 10 atau 20 tahun lagi. Menunggu masa itu mungkin UMNO sudah hancur lebur.

Pada pandangan kebanyakan rakyat, pemimpin2 UMNO yang ada pada hari ini hampir semua nye 'kelabu', malahan ada juga yang dah 'hitam legam'. Selagi masih ada pemimpin2 UMNO yang 'kelabu dan hitam' ini dalam UMNO, UMNO akan terus tidak di terima oleh sebahagian rakyat Malaysia.

Sekarang UMNO sedang menghadapi dan menempuh jalan sukar pada setiap PRK yang diadakan apabila berlaku kekosongan kerusi. Ini terjadi kerana sokongan kaum bukan melayu terhada Barisan Nasional sudah terhakis. Kaum melayu juga sudah terbahagi kepada 3 kumpulan - UMNO, PAS dan PKR. Hanya 1 bahagian sahaja yang menyokong UMNO. PAS dan PKR menyokong Pakatan Rakyat. Sekarang UMNO cuma bergantung kepada jumlah bilang melayu dan bukan melayu yang masih menyokong BN sahaja.

Tugas berat UMNO ialah mengambil hati kaum bukan melayu yang telah meninggalkan BN. Dan seterus nya memikat lebih ramai melayu kembali menyokong UMNO.

Cara mengambil hati dan memikat dengan janji pembangunan, kemajuan, keamanan dan kemewahan sudah tidak mereka terima lagi.

Selasa, Februari 10, 2009


PERAK KINI DIPERINTAH KEMBALI OLEH BN!

TAHNIAH
DAN
SILA BUAT KERJA!

Tok sangat lega bila negeri tok dapat di perintah kembali oleh melayu.

Dulu semasa pemerintahan PR cuma MB nya sahaja melayu/Islam, tetapi yg lebih berkuasa ialah DAP kerana mereka mempunyi lebih kerusi.

DAP (melayu -0, cina -13, India -4). 17 - DAP

PKR (melayu -3, cina 3, india 1) -7 . 7 - PKR

PAS (melayu) -6. 6 - PAS

Pada keseluruhan nya, jumlah orang melayu/Islam 9 orang sahaja, Berbanding 21 bukan melayu/Islam.

Tetapi hari ini kita diperintah sepenuhnye oleh melayu/Islam - UMNO dengan 29 kerusi, di tambah 2 dari MCA, MIC sudah tiada wakil lagi kerana kaum india sudah tinggalkan MIC .
Begitu juga wakil MCA sudah tinggal 2 kerusi kerana mereka menyokong DAP.Jumaat, Februari 06, 2009

NIZAR "MOHON" DERHAKA?Des tidak pandai berbahasa istana, tetapi masih lagi boleh memahami beberapa istilah yang digunakan setelah belajar juga sastera masa sekolah dulu.

Bila terdengar Dato Seri Nizar membuat kenyataan akhbar sebentar tadi di dalam berita, agak konfius jugak mendengar permohonan beliau. Antara sedutan yang dapat Des ingat ialah beliau "mohon" derhaka pada Paduka Sultan.

Kalau bahasa kampung hamba rakyat di bawah nie, maksud mudahnyer TAK MAU DENGOR KATA le gamaknya. DEGIL! INGKAR...agaknyer le...Macam mana nak "mohon" jadi derhaka? Eh, pelik bebenor, kalau kita terjemahkan dengan bahasa mudah, mungkin jadi begini,
"Saya nak mintak pada Tuanku untuk tidak mahu menurut perintah"...Isk! isk! isk! Tak baik gitu Dato Seri, turun je la, perintah Sultan nie, kalau di zaman Hang Tuah dulu mau kena sula bontot nih...adoi..ngerinyer..

Khamis, Februari 05, 2009

Nizar tegas tidak undur, MB baru esok

Nizar tegas tidak undur, MB baru esok
Feb 5, 09 10:19am

kemaskini 6.26pm Perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meninggalkan Istana Kinta jam 6.15 petang.

Difahamkan majlis angkat sumpah menteri besar BN dan barisan exconya akan berlangsung esok.

Sumber pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang sedang berkubu di kediaman rasmi menteri besar menyatakan, mereka tetap mengadakan perhimpunan besar di lokasi tersebut seperti dirancang walaupun diberikan amaran oleh polis.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan tengah hari ini berkata polis tidak akan bertolak ansur terhadap mereka yang mengadakan sebarang perhimpunan di negeri itu.

kemaskini 6.13pm Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin mengutuskan surat rasmi kepada istana Perak, menjelaskan sebab beliau tidak melepaskan jawatan sebagai menteri besar Perak.

Beliau juga menjelaskan barisan pemimpin Pakatan Rakyat "sebulat suara" meminta beliau tidak meletakkan jawatan sehingga krisis sekarang "diputuskan oleh mahkamah atau Dewan Undangan Negeri."


kemaskini 5.52pm Perdana menteri tiba di Istana Kinta, Ipoh jam 5.50 petang, dipercayai untuk majlis angkat sumpah menteri besar baru dan pembentukan kerajaan baru BN.

kemaskini 5.01pm Perdana menteri dijangka tiba di Istana Kinta, Ipoh tidak lama lagi, dipercayai untuk majlis angkat sumpah menteri besar baru.

Timbalan perdana menteri, yang juga ketua perhubungan Umno negeri, dan barisan wakil rakyat BN dilaporkan sudah berada di istana berkenaan.

perak bn takeover crisis 050209 fru block sukkemaskini 4.55pm Polis telah mengepung bangunan pentadbiran kerajaan Perak, dan mengarahkan semua exco Pakatan Rakyat serta para pembantu mereka meninggalkan bangunan tersebut.

kemaskini 4.50pm
Kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat menyokong penuh Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar .

Mereka juga meminta supaya pilihanraya baru diadakan untuk mengesahkan mandat baru daripada rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata mereka akan memohon untuk menghadap Sultan Perak berhubung isu tersebut.

perak bn takeover crisis 050209 pakatanSetakat ini, semua pimpinan tertinggi Pakatan berkubu di kediaman menteri besar, dengan harapan semakin ramai penyokong hadir menyatakan sokongan padu kepada Mohamad Nizar.

Pakatan juga akan menganjurkan satu perhimpunan besar di kediaman menteri besar seawal 7 malam ini.

kemaskini 4.40pm
Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin memberitahu satu sidang akhbar bahawa beliau tidak akan meletak jawatan sebagai menteri besar.

Beliau menggesa rakyat supaya menyokong kerajaan Pakatan.

Beliau juga berkata, Speaker DUN telah memfailkan kes di mahkamah berhubung kesahihan surat peletakan jawatan bekas Adun-adun Pakatan yang keluar parti.

Menurutnya, adalah wajar untuk menunggu mahkamah memutuskan kes tersebut.

Oleh itu, katanya, majoriti BN (sekarang) mungkin tidak sah.

kemaskini 4.05pm Setiausaha kerajaan negeri Perak, Datuk Dr Abdul Rahman Hashim telah mengarahkan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan semua anggota exconya supaya mengosongkan pejabat masing-masing dengan segera.

Mereka juga diarahkan supaya memulangkan semua aset kerajaan negeri, termasuk kunci pejabat dan menyerahkan kenderaan rasmi dengan segera.

Mereka juga dilarang memindahkan sebarang dokumen dari bilik masing-masing.

kemaskini 3.28pm Speaker DUN V Sivakumar mendakwa dipujuk menyertai BN dengan sejumlah wang dan jawatan penting peringkat negeri dalam MIC.

Lobi agar mereka meninggalkan Pakatan Rakyat bermula sejak selepas pilihanraya umum Mac tahun lepas.

kemaskini 3.20pm Pemimpin-pemimpin atasan ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat berada di dalam kediaman rasmi menteri besar Perak.

Datuk Seri Nizar Jamaluddin - yang diarahkan meletakkan jawatan serta-merta bersama barisan exconya - dijangka mengadakan sidang media tidak lama lagi.

Difahamkan beliau akan mengumumkan enggan melepaskan jawatannya itu.

Suasana di luar kediaman itu kelihatan tenang dengan sekumpulan kecil penyokong dan wartawan.

Kira-kira 30 anggota Unit Amal PAS mengawal kediaman tersebut. Tiada anggota polis berpakaian seragam kelihatan.

kemaskini 2.33pm Sultan Perak Sultan Azlan Shah tidak perkenan dewan undangan negeri dibubarkan, demikian menurut kenyataan Pejabat Sultan Perak hari ini.

Baginda juga menitahkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai menteri besar Perak berkuatkuasa serta-merta dan jika tidak, jawatan itu dianggap dikosongkan.

kemaskini 2.14pm Tempat perhimpunan 100,000 orang untuk menyokong kerajaan Pakatan Rakyat telah dipindahkan dari kediaman menteri besar ke Stadium Ipoh.

kemaskini 2pm Ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di kediaman Menteri Besar, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Beliau dijadual mengadakan sidang akhbar bersama menteri besar dan Lim Kit Siang pada 3 petang.

Naib presiden PKR, Azmin Ali turut hadir.

kemaskini 1:33pm Difahamkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin enggan melepaskan jawatannya selepas menghadap Sultan Perak kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Malaysiakini difahamkan DUN Perak tidak akan dibubarkan.

Keputusan lanjut kedudukan beliau dan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak belum jelas.

kemaskini 1:30pm
Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan istana Kinta jam 1.05 tengah hari tadi selepas menghadap Sultan Perak 15 minit kemudiannya.

Menteri besar itu bersama Setiausaha Agung DAP Lim Kit Siang dan ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijadual mengadakan sidang media jam 3 petang.

kemaskini 1:26pm Datuk Seri Najib Razak tidak mengadakan sidang media selepas bermesyuarat dengan badan perhubungan Umno negeri di pejabatnya di Ipoh.

Beliau kelihatan masuk sejurus selepas tengah hari ini.

kemaskini 11:54pm Semua 28 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Perak serta tiga Adun Bebas hari ini menghadap Sultan Perak untuk membuat pengakuan yang mereka menyokong Barisan Nasional, kata Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan perdana menteri berkata kesemua mereka turut memberi pengakuan menyokong calon menteri besar baru yang akan dikemukakan oleh BN.

"Tuanku dijangka akan membuat keputusan sama ada bubar Dewan Undangan Negeri Perak atau meminta Menteri Besar Datuk Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan dengan secepat mungkin," katanya pada sidang akhbar selepas menghadap Sultan Perak kali kedua di Istana Kinta.

kemaskini 11:48pm Menteri Besar Perak dipanggil menghadap Sultan menjelang tengah hari ini, dipercayai berkaitan penyerahan kuasa kepada BN untuk pembentukan kerajaan baru.

Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin meninggalkan satu majlis bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Bagan Serai pada kira-kira 11.40 pagi tadi.

kemaskini 11:00pm Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memasuki Istana Kinta pada jam 9.50 pagi tadi untuk mengadap dan mendapat perkenan Sultan Azlan Shah untuk Barisan Nasional (BN) menubuhkan kerajaan baru di Perak.

perak bn takeover crisis 050209 03Beliau yang juga pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak diiringi oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Hamidi Hamid.

Ahmad Zahid merupakan timbalan pengerusi badan perhubungan Umno Perak.

Najib meninggalkan istana pada jam 10.35 pagi, dan sambil tersenyum, melambaikan tangan kepada wartawan tanpa berhenti di pintu masuk istana.

Bagaimanapun, beliau kembali semula ke Istana Kinta dengan empat wakil rakyat yang keluar Pakatan Rakyat semalam - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Jailu (Changkat Jering), Hee Yit Foong (Jelapang) dan Datuk Nasaruddin Hashim (Bota) - untuk mengadap baginda pada jam 10.55 pagi ini.

Semalam, Najib mengumumkan bahawa BN negeri cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baru selepas empat Adun berkenaan menyokong BN secara terbuka.

Berikutan perkembangan tersebut, BN kini mempunyai 28 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Pakatan juga 28 dengan tiga bekas Adun PKR dan DAP yang kini wakil rakyat bebas yang telah menyatakan sokongan kepada BN.

'Situasi tidak menentu'

Manakala Adun Bota, Nasarudin - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno dan memberi sokongan kepada kerajaan BN negeri.

Selepas mengadap Sultan Perak, Najib akan mempengerusikan mesyuarat badan perhubungan Umno negeri.

Agenda utama mesyuarat tersebut dijangka adalah mengenai pemilihan calon untuk jawatan menteri besar yang baru.

Sebelum ini, Najib telah membatalkan satu majlisnya di Putrajaya pagi ini untuk berlepas ke Perak untuk mengadap Sultan Azlan Shah.


[Berita penuh menyusul]

UMNO DAN PAS MENUJU TITIK PERTEMUANDari kekalutan dan kemelut yang berlaku di Perak, kemungkinan besar PAS akan mempertimbangkan saranan untuk bergabung dengan UMNO untuk menjadi sebuah parti Melayu dan Islam yang mantap. Apa lagi yang PAS harapkan dari PR (Baca: Penipu Rakyat)? Janji-janji DS Anwar nyata kosong belaka. Mana 16 September? Satu demi satu pembohongan DS Anwar terbongkar - maka terserlah penipuannya yang memalukan. Ibaratkan sehelai demi sehelai pakaiannya dilucutkan - lalu menyerlahkan ..malu..nya.

Apapun yang berlaku, yang nyatanya adalah kuasa melayu semakin terhakis dan hak ketuanan melayu telah sedikit demi sedikit tergadai. Sanggupkah PAS membiarkan ini berlaku didepan mata sedangkan PAS adalah sebahagian dari melayu itu sendiri? Jika pemimpin-pemimpin PAS benar-benar berjuang demi rakyat, agama Islam dan bangsa melayu maka jalan terbaik adalah kembali semula ke asal @ kembali bergabung dengan UMNO.

Beberapa hari lepas saya menulis tentang itu. (Klik disini untuk baca)
Kita minta hati pemimpin-pemimpin kita dibukakan Allah dan dapatlah mereka semua duduk semeja dan berbincang tentang politik dan masa depan melayu yang semakin hari semakin kelam. Dalam politik, walau apa yang berlaku diantara kedua-dua parti ini, yang menang adalah ahli-ahli politik dan yang sentiasa kalah adalah rakyat yang jadi penyokong parti-parti mereka.

Tidakkah kita sedar bahawa ada tangan-tangan ghaib yang melagakan kita sesama melayu? Tidakkah kita melihat bahawa apa yang sedang berlaku ini melemahkan bangsa dan agama kita? Tidakkah kita terfikir bahawa ada bangsa lain yang sedang mentertawakan kita sambil mendapat faedah dari kecelaruan fikiran dan permusuhan sesama kita?

UMNO dan PAS harus melakukan sesuatu yang positif kearah ini. Kita sesama Melayu. Kita sesama Islam. Bersembahayang menghadap kiblat yang sama. Kenapa ada permusuhan? Kenapa kita terlalu menonjolkan perbezaan? Bukankah kita patut mencari sebanyak mungkin persamaan? Kita bergerak atas satu garisan dari berbagai penjuru. Kita menuju ke satu perbarisan, dimana ada titik nokhtah disitu kita bertemu dan berhenti.

Saya percaya bahawa pemimpin-pemimpin kita sedang mencari titik pertemuan itu!


Baca tajuk lain yang membuatkan kita berfikir bahawa perlunya UMNO dan PAS bersatu;

Senjata makan tuan

Perak mahu adakan Pilihan Raya mengejut.

PR Perak bergelumang taktik kotor

Teori lompat katak

HILANG 2 PARLIMEN, DAPAT 1 NEGERI...


Akhirnya mereka akur! Hubungan intim yang diimpikan selama ini kekal hingga ke anak cucu sampai setakat ini sahaja..Kerajaan negeri Perak kini dibubarkan, tiada lagi impian indah untuk berbulan madu...

Bagi BN, kehilangan dua Parlimen (Permatang Pauh dan Kuala Terengganu) mungkin berbaloi kerana berjaya mendapatkan kembali sebuah negeri yang dahulunya di bawah kepimpinannya!

Des : Sila turunkan kembali gambor En. Nizar di premis-premis pejabat anda...

Hantar ke Facebook Cetak Beritahu Kawan

Kerajaan Perak digulingkan, BN sedia bentuk kerajaan baru

04 Feb 2009 6:34PM PUTRAJAYA: Kerajaan Pakatan Rakyat Perak yang berusia 11 bulan tumbang dengan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) keluar dari pakatan.

Sekarang Barisan Nasional (BN) mempunyai kapasiti untuk membentuk kerajaan negeri yang baru.

Dari empat yang keluar hari ini termasuk ADUN Bota, Datuk Nasarudin Hashim yang kembali menyertai Umno.

Pada 25 Januari lalu, Nasarudin mengambil keputusan keluar daripada Umno untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Tiga yang lain akan bertindak sebagai wakil rakyat bebas dan akan menyokong BN dari luar.

Mereka ialah Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang); Mohd Osman Mohd Jailu (PKR-Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (DAP-Jelapang).

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak ketika mengumumkan perkara tersebut berkata, BN Perak mempunyai bilangan majoriti ADUN untuk memerintah negeri itu.

"Tiga ADUN berkenaan memaklumkan kepada saya bahawa mereka telah menghantar surat kepada Sultan Perak bagi memaklumkan mereka telah keluar daripada parti masing-masing.

"Hari ini juga ADUN Bota juga memaklumkan bahawa beliau mahu kembali bersama Umno," katanya dalam sidang media khas di pejabatnya di sini hari ini.

Tiga ADUN Pakatan Rakyat bekenaan ialah Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang); Mohd Osman Mohd Jailu (PKR-Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (DAP-Jelapang).

Manakala ADUN Bota, Datuk Nasaruddin Hashim yang menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dua minggu lalu turut mengambil keputusan untuk kembali menyertai Umno dan BN.

"Mereka semua memberi mandat kepada saya untuk mencalonkan Menteri Besar baru, dan memberi akujanji akan bersama-sama dengan memberi sokongan mengenai calon Menteri Besar yang akan dicalonkan oleh BN nanti," katanya.

Najib berkata beliau akan mengadap Sultan Perak dalam tempoh terdekat.

Komen ADUN

Bagi Nasarudin (Bota), beliau mengambil beberapa pertimbangan untuk kembali menyertai BN iaitu berdasarkan keadaan politik yang tidak menentu dan bercelaru sehingga wujud satu kerajaan yang tidak kukuh di Perak.

"Saya juga mengambil kira dan menghormati pengundi-pengundi di kawasan pilihan raya Bota serta menghormati prinsip-prinsip amalan demokrasi.

"Selain itu saya juga mengambil kira nasihat dan pandangan rakan-rakan politik dan orang-orang perseorangan yang ingin melihat wujudnya keadaan dan suasana politik dan kerajaan yang kukuh di Perak.

"Maka saya dengan penuh perasaan dan kesedaran serta tanggungjawab akan kembali semula menyertai Umno dan BN hari ini. / Mstar


Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak bersama Nasarudin, Jamaluddin, Mohd Osman dan Yit Foong dalam sidang media di Putrajaya hari ini. Foto: Mstar

Rabu, Februari 04, 2009


BN bentuk k'jaan baru Perak
Feb 4, 09 3:51pm

5:35pm Menteri Besar, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin kelihatan meninggalkan Istana Kinta di Ipoh selepas menghadap Sultan Perak.

Beliau menyatakan ringkas "terserah kepada tuanku" kepada pemberita di luar pintu masuk istana.


5:06pm BN mempunyai cukup jumlah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) untuk membentuk kerajaan baru Perak selepas empat Adun melompat kepadanya secara terbuka dan rasmi hari ini.

Tiga bekas wakil rakyat Pakatan termasuk Adun Jelapang dan juga bekas Timbalan Speaker DUN Perak, Hee Yit Foong akan kekal wakil rakyat bebas tetapi bersama kerajaan BN, kata timbalan perdana menteri.

Datuk Seri Najib Razak berkata beliau akan menghadap Sultan Perak secepat mungkin.

Adun Bota, Datuk Nasaruddin Hashim - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - kembali semula kepada Umno.

Nasaruddin menafikan beliau "diculik" seperti dakwaan menteri besar Perak, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin.


4:25pm Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dan Adun Changkat Jering, Mohd Osman Mohd Jailu akan menyertai Umno.

Kedua-duanya kini berada di pejabat timbalan perdana menteri.

Datuk Seri Najib Razak memanggil semua Adun dan ahli parlimen BN sebelum mengadakan sidang akhbar khasnya jam 4 petang ini.

Adun Bota, Datuk Nasaruddin Hashim - yang mengumumkan melompat kepada PKR selama 10 hari - juga kelihatan di pejabat timbalan presiden Umno itu.

Adun Jelapang dan juga bekas Timbalan Speaker DUN Perak, Hee Yit Foong kelihatan di Putrajaya.


3.52pm Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak dijangka akan dibubarkan dalam masa terdekat jika Sultan memberikan perkenan kepada kerajaan Pakatan Rakyat itu untuk memanggil pilihanraya negeri secara mengejut.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin kelihatan masuk Istana Kinta di Ipoh jam 3.50 petang untuk menghadap Sultan Perak.


kemaskini 3:25pm Menteri Besar Perak, Datuk Mohd Nizar Jamaluddin dalam sidang medianya tadi memaklumkan Adun Bota, Datuk Nasaruddin Hashim "diculik". test

Lagi berita ...

UPDATE5 Perak Menteri Besar Dissolves state assembly, while BN stakes claim to form new state govt

Rabu, 4 Februari 2009 • Kategori: Berita Semasa, Berita Utama, English News, Nasional, Parlimen, Politik

Pakatan Rakyat state government has dissolved the state assembly and has gone to seek confirmation from the Sultan …

Adds latest on <>Najib’s press conference<>Mahathir fears Najib’s overly desperate moves may boomerang back<>Jelapang assemblywoman reportedly resigned from DAP<>Bota assemblyman ‘kidnapped’<>Behrang and Changkat Jering duo say they are Independents

By Wong Choon Mei

Perak Menteri Besar Mohammad Nizar Jamaluddin has dissolved the state assembly and is awaiting confirmation from the Sultan before calling for a snap election.

Meanwhile, incoming Umno president Najib Abdul Razak told a press conference that the Pakatan Rakyat government in Perak had fallen.

He claimed that four former Pakatan assemblymen will be “Barisan Nasional-friendly” Independents, while Bota assemblyman, Nasarudin Hashim, has agreed to return to Umno.

Said Nizar: “Even though we have governed well and done good work there have been attempts to rob the right of the people who have chosen a Pakatan Rakyat government.”

Said Najib: :”All three state representatives - Jamaluddin, Osman and Hee - have submitted resignation letters to their former parties and have informed the Sultan of their resignation. They have also given BN the mandate to select a new menteri besar for Perak.”

Under the constitution, the Sultan’s consent must be obtained. However, the Rulers do not normally withhold their consent once the state executive, in this case Nizar, recommends so.

“Currently, Nizar is still the Menteri Besar. It is within his right to call for a dissolution of the state assembly,” said KeADILan information chief Tian Chua.

Overly-desperate Najib lashes out, even Mahathir fears for him

With the odds stacked against them, Pakatan leaders are hoping that the Sultan will stand for fair play and show his displeasure against the underhanded methods displayed in the past two weeks by incoming Umno president, Najib Abdul Razak, and his party mates.

“We have been trying to soft-land the entire episode, rather than just arbitrarily call for snap election. It has not been easy,” said Tian.

“There were so many issues to explain to the rakyat - from the viewpoint of morality over defections, money politics, the latest disgraceful behaviour of the EC and the non-stop cross-talk from Umno-Barisan Nasional people.”

Even former premier Mahathir Mohamad is wary about Umno’s latest rash grab for power and the negative feedback it may spark for his protege Najib.

Najib, who is also deputy premier and finance minister, is under intense pressure to perform. His political prestige as a leader of the Malay community is at stake.

Bogged down by a string of scandals, his popularity is at a low and he cannot afford any more electoral defeats, or risk being ousted in his own party.

“Is Umno so desperate that it cannot wait for the criminal court decision against them before accepting them,” Mahathir wrote in his blog, referring to the Feb 10 corruption trial awaiting the Behrang and Changkat Jering assemblymen.

“If they are accepted now and then found not guilty, the so-called Umno-led government will be accused of influencing the court. True or not does not matter as the public’s perception is such. It will have an effect in the 13th general election.”

Return the mandate to the people, let the people decide

At the centre of the storm are Jamaluddin Mohd Radzi from Behrang and Mohd Osman Mohd Jailu from Changkat Jering, who were allegedly being enticed by Najib.

Their pre-signed letters of resignations were accepted by the state Speaker V Sivakumar on Sunday, but the EC refused to abide by his decision and on Tuesday, declared the seats still held by the pair.

Both, who are due to face corruption charges later tis month, have been intentionally giving conflicting stories to the press in a bid to avoid being pinned down to a disadvantageous position.

They have declared that they are now Independents, but the Pakatan state government has said it will not recognise them as assemblymen.

“Since they are no longer with the state government, they will not be allowed to attend any exco meetings or enter into the state assembly hall as assemblymen,” said Nizar.

Jelapang assemblywoman Hee Yit Foong has reportedly resigned from her DAP party and intends to sit as an Independent.

“This is getting way out of hand,” said Tian. “We need the Sultan to come out and stop all this nonsense. Put it to the people again and let them decide who they really want to govern them.”

Snap election the most popular choice

In an SMS poll run by The Star from Monday to Tuesday, 77.1 percent of respondents believe that the best way out of the Perak impasse was to dissolve the state government and call for fresh state-wide election.

Meanwhile, civil society group Aliran has joined the growing queue calling for snap election.

It also joined in the nationwide condemnation of the Election Commission, which yesterday angered the nation by refusing to fix by-election dates for the Behrang and Changkat Jering state seats.

“Legally there exist no doubts as to the vacancies of these two seats but there are clearly doubts as to why the Election Commission chose to take this decision which is without doubt ultra vires,” said Aliran president P Ramakrishnan.

“Aliran would also like to appeal to His Royal Highness, the Sultan of Perak, in all humility, to kindly consent to the dissolution of the state assembly as a way to overcome this deadlock.”

[More to follow]

Isnin, Februari 02, 2009

Wahai Nizar kerajaan anda bakal hancurTERBARU: MB PERAK MENGADAP PIHAK ISTANA - Menteri Besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin pagi Isnin telah pergi ke Istana Kinta di Ipoh kira-kira jam 10 pagi. Beliau berada di Istana berkenaan selama 25 minit. Nizar bagaimanapun tidak menemui pihak media yang menunggunya di luar Istana berkenaan. Tidak diketahui sama ada beliau mengadap Ke Bawah Duli Sultan Perak atau pun Raja Muda Perak.

Difahamkan, Nizar mengadap pihak Istana berkaitan dengan isu dua Exco Kerajaan Negeri itu, Jamaluddin Mat Radzi dan Osman Jailu yang dikatakan telah meletakkan jawatan melalui surat tidak bertarikh yang telah ditandatangani oleh mereka selepas pilihan raya Mac 2008. Ekoran itu, Nizar menurut sumber memaklumkan perkara berkenaan kepada pihak Istana dan rancangan kerajaan negeri untuk mengadakan pilihan raya kecil di DUN Behrang yang diwakili Jamaluddin dan Changkat Jering yang diwakili oleh Osman. Sehingga tengahari ini tiada kenyataan rasmi dikeluarkan baik oleh pihak Istana mahupun kerajaan negeri berhubung dengan pertemuan yang berlangsung itu.

Terdahulu, Speaker DUN Perak, V. Sivakumar telah mengadakan pertemuan dengan Pengarah Pilihan Raya Perak, Adli Abdullah jam 8 pagi ini berhubung dengan surat ' letak jawatan' Jamaluddin dan Osman. Surat itu adalah surat tak bertarikh yang ditandatangi mereka selepas pilihanraya umum Mac lalu. Bagaimanapun kedua-dua wakil rakyat berkenaan menafikan mereka telah meletakkan jawatan dan mencabar kesahihan surat berkenaan. Sivakumar difahamkan pada pertemuan itu telah menyerahkan surat makluman mengenai pengosongan kedua-dua kerusi DUN berkenaan dan mahu SPR mengadakan pilihan raya kecil diadakan dalam tempoh 60 hari seperti yang diperuntukan oleh undang-undang. SEMENTARA ITU Jamaluddin dan Osman dijadual akan mengadakan sidang akhbar di dua tempat berasingan di Selangor petang ini.- 2/2/2009