Facebook pejuang tokgajah46

Khamis, Januari 22, 2009

Hubungan Anwar-US-Israel: PKR Cuba Menegakkan Benang Yang Basah

Sekiranya Anwar benar-benar tidak pro Amerika, sepatutnya Timbalan Presiden PKR tidak perlu membuat sebarang penafian kaitan Anwar dan Amerika seperti dalam akhbar Sinar Harian, hari ini. Tidak perlu ulas isu ini jika sekiranya Anwar benar-benar tidak mempunyai apa-apa hubungan..


Annapolis Summit : Anwar sudah terjerat ?

Steven Clemon dalam The Washington Note mengesahkan menyatakan Anwar Ibrahim bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia telah menandatangani surat sokongan Annapolis Sumit kepada Presidin Amerika George W.Bush dan Secretary of State, Condoleeza Rice pada 10 Oktober 2007.

Anwar Ibrahim dalam blognya telah menafikan beliau terlibat. Soalnya siapa yang menipu adakah Steven Clemon yang menipu atau Anwar yang menipu. Steven Clemon sebagai makluman adalah Senior Fellow and Director, American Strategy Program, New America Foundation.


Apa motif Steven Clemon memasukkan nama Anwar, adakah dia sengaja ingin memburukkan nama Anwar? atau beliau ingin menaikkan imej Anwar dengan menonjolkan Anwar antara tokoh yang menyokong deklarasi tersebut, dengan andaian perjanjian tersebut berjaya.Sekiranya perjanjian tersebut berjaya Anwar mungkin akan dipuja oleh dunia Islam sebagai tokoh keamanan.

Tetapi disebabkan perjanjian tersebut gagal maka Anwar telah cuba untuk menafikan beliau terlibat kerana majoriti negara Islam termasuk Iran, Syiria dan kumpulan Hamas menentang perjanjian tersebut. Dalam Annapolis Summit antara perkara yang dipersetujui ialah:

1.Mengiktiraf Israel sebagai sebuah negara berdaulat
2.mengiktiraf Mahmoud Abbas (Abu Mazen) sebagai pemerintah Palestin

Lantaran itu perjanjian tersebut secara tidak lansung mengenepikan peranan HAMAS yang telah memenangi pilihanraya Palestin. Sampai ke hari ini tidak ada satu pun kebaikkan yang diperoleh oleh Palestin melalui perjanjian ini, malah Mahmoud Abbas juga telah kehilangan sokongan dari rakyat Palestin.Adakah Anwar cuba menafikan keterlibatannya dalam Annapolis Summit kerana tidak mahu menerima nasib yang sama seperti Mahmoud Abbas dan kumpulan Fatah?

Laman web Moon of Alabama mengatakan yayasan yang pernah dipegang oleh Anwar Ibrahim, (Foundation For The Future) merupakan grand design Amerika untuk membekalkan senjata kepada kumpulan Mahmoud Abbas (FATAH) menentang kumpulan HAMAS.Sekiranya Foundation For The Future adalah tajaan AMERIKA, adakah Council on Foreign Relations (CFR) dan International Crisis Group (ICG) yang dipegang oleh Anwar Ibrahim sekarang ini juga merupakan 'tajaan' AMERIKA ?


Dalam isu Annapolis Summit ini sudah jelas Anwar sudah terperangkap dan cuba menuduh atau kambinghitamkan pihak lain seperti BTN dalam blognya untuk menutup kelemahan dan kesilapannya.


Sumber: Pochongmenulis , AIDC

Monday, January 12, 2009

Anwar dan Israel: Apabila Tali Barut Terjerut


Baru-baru ini, seorang pengunjung blog Anwar Ibrahim bertanyakan tentang penglibatan beliau semasa di Annapolis Summit 2007 dimana beliau diatas kapasiti individu telah menandatangani surat sokongan bagi mengiktiraf negara Israel. Namun, beliau menyangkal dengan mengatakan bahawa semua itu fitnah yang sengaja direka-reka walaupun buktinya memang jelas dan nyata.
Ini respon beliau. Dipetik dari posting ini.

Saudari Munirah,

Saya kurang pasti siapa yang sasau menyebar dakyah sebegini dengan dendam kesumat sademikian. Mungkin hasil latihan fitnah BTN!

Secara konsisten saya menggesa pengiktirafan ke atas HAMAS dan menegur pimpinan UMNO-BN kerana mengenepikan wakil HAMAS di Kuala Lumpur
. Saya tidak pernah menyentuh apa lagi mendukung Annapolis Summit.ANWAR IBRAHIM


Maka, mari kita lihat artikel dan surat yang disiarkan oleh The Washington Note (klik disini)serta nama-nama mereka yang telah monyokong dan menandatanganinya.

STEVEN CLEMONS dalam The Washington Note mengesahkan ANWAR IBRAHIM, bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia turut sama menandatangani surat 'sokongan' deklarasi "Annapolis Summit 2007" kepada Presiden George W. Bush dan Secretary of State, Condoleezza Rice, pada 10 October 2007. ANWAR IBRAHIM dilaporkan telah menandatangani surat 'sokongan' deklarasi itu sebaris dengan JOHN McLAUGHLIN, bekas Timbalan Pengarah CIA; SHLOMO BEN-AMI, bekas Menteri Luar Negara Israel; HARRIET BABBITT bekas Pengarah NDI; JOHN MALOTT, bekas Duta US; CHRISTOPHER PATTEN, Co-Chair of ICG; STEVEN CLEMONS, Pengarah, New America Foundation dan lain-lain lagi.

Artikel Dari The Washington Note (klik disini)

Surat sokongan kepada Presiden Amerika Syarikat (klik disini)

Semua nama-nama itu merupakah bekas-bekas tokoh berpengaruh kerajaan Amerika dan tokoh luar negara yang pro Amerika. Sudah semestinya tokoh-tokoh Amerika itu sudah mengenali siapakah Anwar Ibrahim dan mengetahui atas alasan apa bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia turut dijemput menandatangani surat deklarasi itu.

Demikian lah dolak-dalih si Tali Barut yang akhirnya menjerut dirinya sendiri..

Artikel dan gambar dari AIDC. Klik untuk kupasan sepenuhnya.

12 comments